Spring naar de content

Een op de zeven Nederlanders wil aanvullende zorgverzekering opzeggen

In het weekend van 12 en 13 november hebben de zorgverzekeraars hun nieuwe premies voor 2023 bekend gemaakt. Voor veel gezinnen is er geen goed nieuws: zij gaan namelijk honderden euro’s per jaar meer betalen voor hun zorgverzekering. 1 op de 7 Nederlanders (14 procent) overweegt nu zelfs om aanvullende verzekeringen op te zeggen om zo kosten te besparen. Bijna de helft van deze groep denkt daarnaast ook zorg te gaan mijden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Hogere premie voor de basisverzekering

De premies stijgen flink. Voor de basis zorgverzekering betaal je in 2023 tussen de 3,75 en 9,30 meer per maand. Het gaat om de naturapolis, de meest afgesloten basisverzekering. Daarnaast verdwijnt ook de collectieve korting op verzekering. Die is meestal vijf procent. Dit betekent dat de premie voor collectief verzekerden over het algemeen (nog) duurder wordt. Volgens Mirjam Prins expert zorgverzekeringen, zorgt dit zelfs voor de grootste stijging in jaren.

Stijging in de aanvullende pakketten

Niet alleen de premie van de basisverzekering gaat omhoog. Bij ongeveer de helft van alle aanvullende verzekeringen stijgt de premie. Hoeveel de premies omhoog gaan verschilt per pakket. Tot 18 jaar zijn kinderen gratis meeverzekerd met hun ouders. Daarna moeten ze zelf voor hun zorgverzekering betalen. Ze mogen zelf een verzekering afsluiten of die van hun ouders houden. Als kinderen voor het laatste kiezen stijgen de kosten voor het gezin flink. Zij zijn vanaf volgend jaar 600 euro meer kwijt op jaarbasis. 

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Hogere kosten voor alleenstaanden en samenwonenden

Alleenstaanden en samenwonende stellen kiezen vaak alleen voor een basisverzekering met een vrijwillig eigen risico van 885 euro. Alleenstaanden gaan in 2023 ruim 227 euro per jaar meer betalen. Samenwonenden zijn jaarlijks 455 euro meer kwijt voor hun zorgverzekering. Een fikse stijging, vooral in een tijd waarin alles al duurder wordt. Als je je eigen risico verhoogt krijg je korting op je premie. Maar die korting is volgend jaar lager ten opzichte van andere jaren. Hierdoor kan het minder voordelig zijn om je eigen risico te verhogen. 

Geen aanvullende verzekeringen meer

Door de hogere premies van de zorgverzekeringen overweegt 1 op de 7 Nederlanders om de aanvullende verzekeringen op te zeggen en zo kosten te besparen. Dit komt neer op 1,5 miljoen Nederlanders. Ook denkt bijna de helft (41 procent) van deze groep zorg te gaan mijden. 

Schrikbarende cijfers vindt Prins. Volgens haar kan het uitstellen van zorg op langere termijn nadelige gevolgen hebben. Ook zegt ze dat je moet oppassen met het opzeggen van aanvullende verzekeringen. Als je verwacht volgend jaar naar de tandarts of fysiotherapeut te gaan, dan kan een aanvullende verzekering zeker lonen. Vergelijk je zorgverzekering en kies bewust luidt haar advies.