Spring naar de content

Welke autoverzekering is het beste voor jou?

Het is belangrijk om de goede autoverzekering af te sluiten. Want het is best zonde om te veel te betalen. En het wordt helemaal vervelend als de schade aan je nog vrij nieuwe auto niet gedekt wordt. De juiste autoverzekering gaat je daarbij helpen. Het goede nieuws is dat het niet zo lastig is om de beste keuze te maken en dat het aanbod overzichtelijk is. Vergeet echter niet dat er meer is dan de standaard autoverzekeringen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Drie verzekering

Die standaard verzekeringen zijn er eigenlijk drie. De meest geschikte autoverzekering voor oudere auto’s is de WA verzekering. Oudere auto’s zijn voertuigen die 12 jaar of ouder zijn. Bij een WA verzekering wordt alleen schade aan andere auto’s, passagiers en weggebruikers gedekt. Als je schade veroorzaakt aan je eigen auto, wordt deze niet gedekt. De reden is dat het niet meer rendabel is om de schade te herstellen. De kosten van de reparatie kunnen makkelijk oplopen tot een bedrag dat hoger ligt dan de dagwaarde van je auto.

Abboneer op een lidmaadschap

HP/De Tijd heeft een gratis app

Ontvang dagelijks actuele achtergrond, opinie en inspiratie op het nieuws op uw smartphone of tablet. Lees de actuele columns van onze website, blader door de laatst verschenen nummers en krijg exclusief toegang tot eerdere edities.

Download de app

All risk 

Het tegenovergestelde is de all risk verzekering. Deze verzekering kies je als je een nieuwe of nog behoorlijk nieuwe auto hebt. De grens ligt op ongeveer zes jaar. Is je auto jonger dan zes jaar, neem dan een all risk verzekering. De waarde van auto’s die zes jaar of jonger zijn is nog behoorlijk hoog. Als er schade hersteld moet worden, loopt het bedrag snel op. Dan kan je maar beter een verzekering hebben waarin alles gedekt wordt.

WA + Casco

Tussen deze twee verzekeringen in zit de WA + casco. Dit is de beste keuze voor auto’s met een leeftijd tussen 6 en 12 jaar. Bij deze verzekeringen is behalve schade die je aan andere auto’s veroorzaakt, ook schade door onder meer natuurverschijnselen (bijvoorbeeld hagelschade) en overstekende dieren verzekerd.

Extra verzekeringen

Inderdaad, niet alleen bij zorgverzekeringen kan er aanvullend verzekerd worden. Dat is ook bij auto’s het geval. En in sommige gevallen kan dit best nuttig zijn. Voorbeelden van dit soort verzekeringen zijn de inzittendenverzekering, de rechtsbijstandverzekering en de accessoiresverzekering.

De inzittendenverzekering spreekt voor zich. Een rechtsbijstandverzekering komt van pas als de schadeafhandeling niet helemaal vanzelf gaat. In het slechtste geval kan dit tot een gang naar de rechter leiden. Aangezien de juridische kosten behoorlijk hoog kunnen zijn, is het wel prettig als je daartegen verzekerd bent.

En de accessoiresverzekering is handig als je mooie accessoires op of in de auto hebt. De accessoires die door de fabriek op de auto zijn gemonteerd, zijn automatisch verzekerd. Accessoires die je later hebt toegevoegd niet. Dan kan je denken aan een trekhaak en speakers. Deze kunnen een flinke waarde hebben, waardoor het de moeite is om ze te verzekeren.