Spring naar de content

Nederlanders vervangen de houten vloer steeds vaker voor beton ciré

Steeds vaker wordt binnen Nederlandse huishoudens voor een beton ciré vloer gekozen, ter vervanging van een houten vloer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Houten vloeren waren jarenlang de populairste optie, mede door de warme uitstraling van het materiaal. In de huidige tijd, waarin woningen steeds vaker van bijvoorbeeld vloerverwarming worden voorzien onderkent men echter de nadelen van dit type vloer. Hout laat warmte nauwelijks door, waardoor eerst de vloer zelf verwarmd moet worden om vervolgens de ruimte te kunnen verwarmen. Dit kost onnodig veel energie, wat leidt tot een hoge energierekening voor de consument. De keuze voor een beton ciré vloer is hierin aantrekkelijker; de vloer valt goed te combineren met vloerverwarming. Daar komt bij dat dit type vloer past bij een industrieel, modern ingerichte woning. Ben jij al bekend met de voordelen van een beton ciré vloer? 

Abboneer op een lidmaadschap

HP/De Tijd heeft een gratis app

Ontvang dagelijks actuele achtergrond, opinie en inspiratie op het nieuws op uw smartphone of tablet. Lees de actuele columns van onze website, blader door de laatst verschenen nummers en krijg exclusief toegang tot eerdere edities.

Download de app

Combinatie van een houten- met een gietvloer 

Niet ieder huishouden durft het aan de houten vloer volledig te vervangen voor een beton ciré- of gietvloer. Het komt regelmatig voor dat een deel van de houten vloer behouden blijft, bijvoorbeeld in de woonkamer. Dit wordt gecombineerd met een gietvloer in de gang en keuken. Het is niet voor niets, dat men juist hier voor het gebruik van de gietvloer kiest. Een gietvloer is naadloos en daarmee zeer hygiënisch. Ook het onderhouden van de vloer is hiermee een stuk eenvoudiger, dan bij een houten vloer. Nadeel van een houten vloer is het vuil wat in de naden van de vloer achterblijft. Ander belangrijk voordeel van een gietvloer is het feit, dat dit type vloer bestand is tegen vocht. Waar vocht op een houten vloer al snel voor kringen zorgt, gebeurt dat bij een gietvloer niet. Ideaal in een vochtige ruimte als de keuken of hal! Ook in de badkamer wordt regelmatig voor een gietvloer gekozen. 

Vloerverwarming steeds vaker de norm in Nederlandse huizen 

Nieuwbouwwoningen worden vrijwel standaard van vloerverwarming voorzien. Het biedt woningbezitters een groter comfort in huis. Daarbij helpt vloerverwarming de woning op efficiënte wijze te verwarmen; dit type verwarming verbruikt minder energie dan de klassieke radiator. Immers, bij een klassieke radiator wordt de warmte veel minder gelijk verdeeld over de ruimte. Populair is de combinatie van vloerverwarming met een moderne WTW-installatie of warmtepomp. Combineer zo’n installatie met zonnepanelen op het dak van de woning, om de ruimtes in huis goedkoop te kunnen verwarmen deze winter. Voor wie nog een houten vloer gebruikt, is dit een goed moment deze te vervangen voor beton ciré of een gietvloer. Is het niet om mee te gaan met de laatste trends op het gebied van interieurs, dan is het wel om te besparen op de energiekosten. Heb jij dit type vloer al overwogen voor jouw woning?