Spring naar de content

De inzet van OCR voor jouw bedrijf: een duidelijk voordeel

Wanneer je een bedrijf hebt, is het belangrijk dat je zo efficiënt mogelijk werkt. Dit bespaart niet alleen tijd en geld, maar zorgt er ook voor dat je klanten tevreden zijn. Een manier om efficiënter te werken is door gebruik te maken van OCR-software.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Hoe werkt OCR?

OCR is kort voor Optical Character Recognition. Dit is een technologie die beelden van gedrukte en digitale tekst kan omzetten in een bewerkbare tekst. Dit betekent dat je bijvoorbeeld een PDF-bestand kunt scannen met een OCR-programma en de inhoud van het bestand vervolgens in een document kunt invoegen of de gegevens die op het PDF-bestand staan kunt gebruiken om een werkproces te automatiseren. Dit is heel handig wanneer je bijvoorbeeld een contract wilt scannen en bewaren, maar ook wanneer je bezig bent met de factuurverwerking

Abboneer op een lidmaadschap

HP/De Tijd heeft een gratis app

Ontvang dagelijks actuele achtergrond, opinie en inspiratie op het nieuws op uw smartphone of tablet. Lees de actuele columns van onze website, blader door de laatst verschenen nummers en krijg exclusief toegang tot eerdere edities.

Download de app

Waarvoor gebruik je OCR?

OCR-software is heel veelzijdig. Zo kun je het bijvoorbeeld gebruiken voor het scannen van documenten, het verwerken van de gegevens die op een bestand staan, en het invoegen van tekst in documenten. Dit maakt het ideaal voor bedrijven die efficiënter willen werken. Denk bijvoorbeeld aan een bank die veel identiteitsdocumenten moet scannen en verwerken, of aan boekhoudsoftware waarmee veel facturen verwerkt moeten worden. In beide gevallen is OCR een uitkomst.

Wat zijn de voordelen van OCR?

OCR heeft een aantal grote voordelen. Zo bespaart het veel tijd en is het heel nauwkeurig. OCR-software is in staat om met een hoge nauwkeurigheid tekst te herkennen, zelfs wanneer de afbeelding niet perfect is. Dit is ideaal wanneer je snel een document wilt scannen. OCR-software kan getraind worden om elk type bestand te kunnen verwerken, je kunt dus ieder werkproces met documentstromen automatiseren met OCR. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het automatisch verwerken van logistieke documentstromen of bijvoorbeeld het lezen en herkennen van inkomende facturen. 

Hoe kies je de juiste OCR-software?

OCR-software is er in allerlei soorten en maten. Wanneer je op zoek bent naar OCR-software voor je bedrijf, is het belangrijk dat je rekening houdt met een aantal factoren. Zo moet de software natuurlijk aan je eisen voldoen, denk hierbij aan het herkennen van jouw documenttype of het bezitten van een mobiele scanfunctionaliteit. Hiernaast wil je een OCR-systeem dat is ingericht op jouw werkproces om je zo veel mogelijk werk te besparen. Kies dus een OCR-systeem dat perfect is in te richten op jouw bedrijf en bedrijfsprocessen.