Spring naar de content
bron: anp

Eindejaarslijst: dit waren in 2022 de meest gelezen romans in Nederland

Wat is de best verkochte roman van 2022? In januari pas maakt het CPNB de Top 100 best verkochte boeken bekend, maar we weten inmiddels al wel wat de meest gelezen roman van dit jaar is in Nederland.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

In de eerste maand van het nieuwe jaar maakt Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) traditioneel bekend welk boek het voorgaande jaar het vaakst over de toonbank is gegaan. Vorig jaar was dat De zevende zus van Lucinda Riley, dat maar liefst 300.000 keer werd verkocht, gevolgd door De jongen, de mol, de vos en het paard van Charlie Mackesy (234.000 exemplaren) en Ik ga leven van Lale Gül (207.000 verkochte exemplaren).

De top drie van dit jaar is nog niet bekend, omdat er in de laatste twee weken van december nog ontzettend veel boeken worden verkocht, meldt woordvoerder Job Jan Altena. Wel kunnen we middels een steekproef meten welke roman dit jaar het meest gelezen is. ‘s Lands grootste online lezerscommunity Hebban gunt ons na een vriendelijk verzoek graag een blik in hun jaarcijfers. Daaruit blijkt dat Daar waar de rivierkreeften zingen van Delia Owens dit jaar de meest gelezen roman is in Nederland. (Als we er tenminste vanuit gaan dat de gebruikers een betrouwbare afspiegeling vormen van lezend Nederland.) Daar waar de rivierkreeften zingen zal dit jaar hier te lande waarschijnlijk ook de best verkochte roman zijn, aangezien het boek al sinds april in de top 10 van best verkochte boeken staat, waarvan zeven weken op nummer 1. Middernachtbibliotheek van Matt Haig is de op een na best gelezen roman van het afgelopen jaar, gevolgd door een novelle: het Boekenweekgeschenk van Ilja Leonard Pfeijffer. 

Opvallend is verder dat er veel evergreens in de lijst staan. De vliegeraar van Khaled Hosseini, Haar naam was Sarah van Tatiana de Rosnay, Het diner van Herman Koch, De schaduw van de wind van Carlos Ruiz Zafón en Het Achterhuis van Anne Frank bijvoorbeeld stonden jaren geleden voor het laatst in de bestsellerlijsten, maar worden toch nog vaak opgepakt door de lezer.

Top 25

 1. Daar waar de rivierkreeften zingen – Delia Owens
 2. Middernachtbibliotheek – Matt Haig
 3. Monterosso mon amour – Ilja Leonard Pfeijffer
 4. De vliegeraar – Khaled Hosseini
 5. Violeta – Isabel Allende
 6. Aleksandra – Lisa Weeda
 7. Ik ga leven – Lale Gül
 8. De heks van Limbricht – Susan Smit
 9. Het kamermeisje – Nita Prose
 10. Fortuna’s kinderen – Annejet van der Zijl
 11. Haar naam was Sarah – Tatiana de Rosnay
 12. Het diner – Herman Koch
 13. De schaduw van de wind – Carlos Ruiz Zafón
 14. Het Achterhuis – Anne Frank
 15. Duizend schitterende zonnen – Khaled Hosseini
 16. De overlevenden – Alex Schulman
 17. Kruispunt – Jonathan Franzen
 18. De hemel is altijd paars – Sholeh Rezazadeh
 19. Het moois dat we delen – Ish Ait Hamou
 20. Een klein leven – Hanya Yanagihara
 21. Niets ontgaat ons – Janke Reitsma
 22. De acht bergen – Paolo Cognetti
 23. Confettiregen – Splinter Chabot
 24. De avond is ongemak – Marieke Lucas Rijneveld
 25. Shuggie Bain – Douglas Stuart