Spring naar de content
bron: unsplash

De duistere wereld van volgers en likes kopen

Een groot deel van de Nederlandse bevolking beschikt over minstens één account op een social medium zoals Facebook, Instagram of het inmiddels enorm populaire TikTok. Wat veel mensen, en dan met name oudere gebruikers, niet weten is dat er een duistere kant zit aan dergelijke social media.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Kanalen als Instagram en TikTok zorgen er bij voornamelijk jonge gebruikers voor dat ze vele volgers en likes willen scoren om zo populair(der) te lijken. Dat doen ze onder andere via websites als gebruikersnamen.nl. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Waarom kopen mensen volgers en likes op social media?

Wanneer je net bent begonnen met een account op Instagram of TikTok zul je merken dat het best even kan duren voordat je een paar volgers hebt. Niet iedereen maakt een account op social media aan met dat als grootste doel; er zijn nog steeds veel Nederlanders die puur op social media zitten om in contact te blijven met vrienden en familie. Maar: voor de generatie die echt opgegroeid is met social media zit dat vaak net even anders. Zij zien dat leeftijdgenootjes, zoals vloggers en influencers, binnen no time veel volgers en likes vergaren op hun favoriete social media kanaal en met hun content zelfs geld kunnen verdienen.

Abboneer op een lidmaadschap

HP/De Tijd heeft een gratis app

Ontvang dagelijks actuele achtergrond, opinie en inspiratie op het nieuws op uw smartphone of tablet. Lees de actuele columns van onze website, blader door de laatst verschenen nummers en krijg exclusief toegang tot eerdere edities.

Download de app

Dat kan soms best even wringen, want zij vragen zich al gauw af waarom zij dat niet óók hebben. Helemaal wanneer je ook graag zou willen dat veel mensen jouw gemaakte content kunnen zien en dat maar niet lijkt te lukken. Maar: met het kopen van volgers en likes, bijvoorbeeld via het platform likes-kopen.nl, heb jij binnen korte tijd duizenden volgers op je account. Daar voel je je misschien wel beter bij, ook al zijn het eigenlijk geen echte volgers en echte likes. Zo ‘doen’ dit soort volgers niks; ze krikken alleen je volgeraantal op.

Meningen verdeeld over likes en volgers kopen

Daarom zijn de meningen enorm verdeeld hierover. De kans is groot dat veel grote accounts op bijvoorbeeld Instagram wel eens volgers hebben gekocht, maar het nadeel hiervan is dat je daarmee eigenlijk liegt. De volgers die je koopt, zijn namelijk nepaccounts die speciaal zijn opgezet hiervoor. Die accounts volgen jou dus niet omdat je zulke mooie content maakt; ze zijn er puur om je aantal volgers hoger te maken. De vraag is dus of je dat belangrijker vindt dan echte mensen die je volgen om dat wat je online zet.

Dat houdt ook in dat het kopen van likes en volgers niet echt een alledaags onderwerp is waar mensen luchtig over praten. De meeste mensen die er gebruik van maken, vinden het vervelend dat ze er geld aan uit moeten geven. Je kunt wel zeggen dat er een soort schaamte rondom dit onderwerp hangt en dat is eigenlijk niet heel vreemd. Het liefst had je misschien wel echte volgers gehad en baal je dat dat niet lukt en probeer je het op deze manier. De meningen zijn dus heel divers, waarbij mensen die volgers en likes kopen dit meestal voor zichzelf houden.

Volgers en likes kopen: hoe gaat dat in z’n werk?

Of je nu wel of geen voorstander bent: het is sowieso wel interessant om te weten hoe het kopen van volgers en likes precies in z’n werk gaat. Het zal je verbazen hoe gemakkelijk het is om dit te doen. Er zijn namelijk verschillende websites die dergelijke diensten voor Instagram, TikTok en YouTube aanbieden. Op like4you.nl kun je bijvoorbeeld je social media laten groeien zonder daar ook maar iets zelf voor te hoeven doen (behalve geld overmaken). Er zijn verschillende pakketten waar je gebruik van kunt maken.

Zo heb je voor een bedrag rond de € 20 er binnen no time 500 volgers bij op Instagram en voor rond de € 15 krijg je 500 volgers extra op TikTok. Des te meer volgers je wilt hebben, des te duurder het pakket is dat je aanschaft. Iedere aanbieder heeft eigen prijzen en eigen voorwaarden, dus let daar goed op voordat je iets koopt. Bij je aankoop moet je je gebruikersnaam invullen en na de betaling gaat de rest vanzelf.

Zo weet je of mensen nepvolgers hebben gekocht

Een makkie toch? Dat aanschaffen van volgers en likes? Dat is het zeker. Je moet hierbij niet vergeten dat het heel gemakkelijk is om te controleren of iemand volgers heeft gekocht. Kijken we bijvoorbeeld naar Instagram dan is het bijvoorbeeld erg opvallend wanneer iemand heel weinig likes heeft in verhouding met het aantal volgers. Natuurlijk werkt het algoritme ook niet altijd mee, maar dit valt echt op.

Kijk je tot slot eens in de volgerlijst van iemand en zie je veel anonieme accounts of accounts met gekke buitenlandse namen staan? Dan is de kans groot dat er volgers zijn gekocht. Veel van dit soort accounts posten niks en hebben zelfs geen profielfoto. Mocht je je social media account willen inzetten om geld mee te verdienen dan val je waarschijnlijk snel door de mand als bovenstaande onderdelen opvallen. De kans is aanwezig dat bedrijven dan niet samen willen werken.