Spring naar de content
bron: pexels

Instagram volgers kopen in 2023: is dat nog wel geoorloofd?

In en buiten Nederland zijn er talloze mensen die geld verdienen met hun account op Instagram. Meestal zijn dit influencers, professionele voetballers, muzikanten en andere bekende mensen waarbij Instagram (een deel van) hun inkomstenbron is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Ze hebben allemaal één ding gemeen: ze hebben veel volgers. Niet zo gek dus dat Instagram volgers kopen een ding is geworden en ook daadwerkelijk veel gedaan werd en wordt door mensen over de hele wereld om zo ook geld te kunnen verdienen. Maar: is dat wel geoorloofd?

Instagram volgers kopen om ook geld te verdienen

Wanneer je ziet hoeveel geld er omgaat in sociale media zoals Instagram en TikTok is het eigenlijk heel logisch dat deze wereld enorm in trek is. Het zijn met name jongeren die hiermee opgroeien die het vaak best zien zitten om óók veel volgers te hebben en zo geld te verdienen. Zij zien dagelijks miljoenenaccounts van bekende mensen voorbij komen die stuk voor stuk geld verdienen met hun online leven. Zo heeft de bekende Kylie Jenner inmiddels meer dan 300 miljoen volgers, beschikt de Nederlandse vlogger Monica Geuze over 1,3 miljoen volgers en heeft de Franse voetballer Mbappé 92,6 miljoen volgers. 

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Dit soort mensen zijn vaak grote voorbeelden voor jongeren om ook een aantrekkelijk account op Instagram of andere sociale media te starten. Het verschil met mensen als Kylie Jenner en Mbappé is echter dat zij meestal niet een reden hebben om binnen no time veel volgers te vergaren. Sinds enkele jaren is daar een antwoord op gevonden, namelijk volgers kopen Instagram. Steeds vaker kiezen, met name jongeren, ervoor om volgers op Instagram te kopen. Dit kan gewoon online en is al binnen enkele minuten gebeurd.

Voordelen van veel volgers (kopen) op Instagram

Het is eigenlijk best logisch dat veel jonge mensen hiervoor vallen. Waar je normaal gesproken vaak jarenlang content moet produceren om een paar honderd tot duizend volgers te krijgen, kun je die volgers nu krijgen zonder ook maar één foto of video op je account te hebben. Dat is direct het grootste voordeel van volgers kopen op Instagram. Andere (indirecte) voordelen hiervan zijn onder andere:

  • De kans op betaalde samenwerkingen of ander werk via Instagram wordt groter wanneer je meer volgers hebt. Bedrijven gaan immers graag in zee met grotere accounts op Instagram.
  • Mensen en bedrijven zijn sneller onder de indruk wanneer je veel volgers op Instagram hebt. Dat kan ervoor zorgen dat je vervolgens op een organische manier meer volgers krijgt.
  • Eerlijk is eerlijk: dat getal boven de 10K volgers ziet er ook gewoon erg leuk uit in je biografie op Instagram.

Kort samengevat zijn er genoeg voordelen te vinden aan Instagram volgers kopen. De vraag is alleen: mag dat wel in Nederland en is het eigenlijk wel geoorloofd om dit anno 2023 nog te doen? Daarvoor moeten we kijken naar de nadelen van volgers kopen op Instagram. Die zijn er namelijk óók voldoende. Wist je bijvoorbeeld dat je eenvoudig kunt zien of een account nepvolgers heeft? Wanneer het aantal volgers ineens groter wordt en de interactie per post minimaal blijft, is de kans groot dat er Instagram volgers zijn gekocht.

Kopen van Instagram volgers mag maar is niet altijd aan te raden

Je moet hierbij weten dat op het moment dat je geld verdient met Instagram, dus nadat je een samenwerking bent aangegaan en bijvoorbeeld een product promoot, het niet toegestaan is om Instagram volgers te kopen. Als particulier is het niet strafbaar en moet je dit volledig zelf weten, maar als influencer of ondernemer op Instagram wordt dit afgeraden omdat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dit nauwkeurig in de gaten houdt en stappen kan ondernemen. Hoewel er nog maar één geval bekend is (vlogger en ondernemer Mo Bicep kreeg een voorwaardelijke geldboete voor het kopen van 100.000 volgers), is dit wel iets waar je rekening mee moet houden.
Daarnaast gaat het bij volgers op Instagram kopen ook over transparantie. Wanneer je over 10.000 volgers beschikt en meer dan de helft ervan zijn nep dan is dat niet helemaal eerlijk. Veel grote merken en bedrijven hebben hier lak aan, want uit onderzoek van Pilotfishmedia blijkt dat merken zoals Nike en Calvin Klein soms tot wel 45% over nepvolgers beschikken. Wil je voor een echt publiek gaan met echte interactie waarbij je doelgroep volledig je doelgroep is dan is het kopen van Instagram volgers anno 2023 niet meer geoorloofd. Eerlijkheid en transparantie zijn ontzettend belangrijk binnen de online wereld, dus het is maar net waar je zelf voor wilt gaan met je Instagram account. Instagram volgers kopen is iets waardoor je account sneller gaat groeien, maar weet dat dit goed te controleren is én dat het niet helemaal eerlijk is.