Spring naar de content
bron: anp

‘Kijk (niet) naar me!’

Jan Kuitenbrouwer verwondert zich over het uiterlijk van de moderne jonge vrouw, waaronder de cameltoe. Heeft #MeToo een soort anti-magnetisch krachtveld rond het vrouwenlichaam gecreëerd, waarachter zij veilig zijn, hoe suggestief zij ook gekleed gaan?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jan Kuitenbrouwer

Op het vliegveld lopen drie meisjes, naast elkaar, ieder met een rolkoffertje achter zich aan. Ze lijken op elkaar, hun haar is lang, geblondeerd en onnatuurlijk steil. Ze dragen bodywarmer-achtige jasjes van glanzende, pastelkleurige stof. Hun schoenen zijn van het type dat nu in de mode is, plompe, gladde, helderwitte sneakers met een dikke zool. Hun onderlijf is gehuld in wat ooit een legging genoemd werd, maar nu, na zijn comeback waarschijnlijk anders heet, zoals ‘legging’ destijds de nieuwe naam was voor ‘maillot’. In de atletiek heet het dan weer ’tights’. Enfin, het gaat om een ‘kousenbroek’, een broek van elastische stof die zo strak zit als een kous. Een van de meisjes draagt een grijze, de andere twee zijn lichtroze. Ik heb misschien nooit goed opgelet, maar ik kan me niet herinneren dat in de oude legging het vrouwelijke geslachtsdeel zich aftekende. Dat is bij deze meisjes wel zo. Bij een ander onderwerp zou ik het beeld nu van een paar details voorzien , maar in dit geval vertrouw ik graag op uw voorstellingsvermogen. Het Engels kent voor dit beeld overigens een speciale term, te weten cameltoe, kamelenteen. Mogelijk werd dit silhouet vroeger aan het oog onttrokken doordat vrouwen schaamhaar hadden, en tegenwoordig vaak niet meer.

Het drietal loopt voorbij, zodat wij hun achterkant te zien krijgen. Daar is iets dergelijks aan de hand. Hun billen zijn door de neo-kousenbroek niet tot een semi-abstract geheel gevormd, zoals een gewone broek of rok doet, maar staan individueel afgetekend. De stof neemt nergens afstand van de huid. Je ziet hun eigenlijke billen, alleen de kleur is anders.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Onderwerpen