Spring naar de content

De weg naar je motorrijbewijs: alles wat je moet weten

Een rijbewijs is een officieel document dat aantoont dat je voldoende rijvaardigheid en kennis hebt om een voertuig te mogen besturen. In Nederland is het verplicht om een geldig rijbewijs te hebben als je een auto of motor wilt besturen. Het motorrijbewijs is niet moeilijk te halen, maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het halen van je motorrijbewijs.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Hoe oud moet je zijn voor rijles en het examen?

Wanneer je mag beginnen met het volgen van rijlessen en het doen van examen hangt af van je leeftijd en rijervaring. Daarnaast speelt het vermogen van de motor ook een rol. Tijdens het volgen van rijles mag een lichte motor met het vermogen van maximaal 11 kW worden gereden door iemand van 17 jaar. Ook het theorie-examen mag dan al worden gedaan. Voor het praktijkexamen dien je wel minimaal 18 jaar te zijn.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Wat moet je doen tijdens het praktijkexamen?

Allereerst doe je het praktijkexamen voertuigbeheersing (AVB, bijzondere verrichtingen). Hiervoor heb je een Gezondheidsverklaring nodig en een geldig theoriecertificaat of autorijbewijs (B). Als je geslaagd bent voor het praktijkexamen voertuigbeheersing dan doe je het praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD). Ook hiervoor heb je een geldig theoriecertificaat nodig. Heb je je rijbewijs gehaald? Dan is het tijd om je eigen motor aan te schaffen. Bereken goed wat je hiervoor wilt en kunt betalen en vergeet niet om de motorverzekering hierbij op te tellen. Zonder motorverzekering kun je niet de weg op, met deze verzekering ben je gedekt voor risico’s op de weg. Daarom is het uiterst belangrijk om dit te regelen en als eerst mee te nemen in je berekening.

Wanneer middelzware en zware motor?

Een middelzware motor heeft een vermogen tot maximaal 35kW. Als je al een rijbewijs heb voor een lichte motor (A1) dan mag je vanaf 19 jaar rijles nemen op een middelzware motor. Opnieuw theorie examen doen is niet nodig. Als je praktijkexamen wilt doen moet je minimaal 20 jaar zijn. Een zwaardere motor betekent vaak ook dat je motorverzekering kosten omhoog gaan. Vergelijk alle verzekeringen eerst goed voordat je uiteindelijk een keuze maakt.Wil je ook nog doorgaan voor het rijbewijs voor een zware motor (categorie A, motorvermogen van 35kW of meer) dan mag je op je 22e rijexamen doen. Je behaalt op dat moment een rijbewijs A met de aantekening code 80. Dit betekent dat je de eerste 2 jaar alleen maar op zware motoren met drie wielen mag rijden. Na deze 2 jaar vervalt de aantekening en mag je op alle zware motoren rijden. Ben je nog geen 24 jaar en vervalt de code? Dan moet je bij de gemeente een nieuw rijbewijs pasje aanvragen zonder de aantekening.