Spring naar de content

Wat zijn de beste parkeergarages van Nederland?

In vrijwel elke stad in Nederland vind je ze: parkeergarages. Als je een dagje uit gaat naar een stad om bijvoorbeeld te shoppen of naar de bioscoop te gaan, zul je de auto waarschijnlijk in zo’n garage willen plaatsen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Helaas is dat niet altijd mogelijk doordat ze vrij snel vol zijn. Het is daarom een goed idee om eerst onderzoek te doen naar de grootte van de parkeergarages in de stad waar je naartoe gaat. Deze voorbereiding hoef je gelukkig niet zelf te doen, de ANWB heeft namelijk alvast maar liefst 40 parkeergarages voor je gecontroleerd. Deze garages zijn te vinden in 20 steden. Wil je weten welke volgens de ANWB als beste uit de test kwam? Lees snel verder!

Abboneer op een lidmaadschap

HP/De Tijd heeft een gratis app

Ontvang dagelijks actuele achtergrond, opinie en inspiratie op het nieuws op uw smartphone of tablet. Lees de actuele columns van onze website, blader door de laatst verschenen nummers en krijg exclusief toegang tot eerdere edities.

Download de app

Waar werd op gelet?

De ANWB testte dus 40 garages in maar liefst twintig steden door heel Nederland. Hierbij keken ze naar diverse factoren, te weten:

  • De veiligheid voor voetgangers (Zijn er zebrapaden? Worden voetgangers afgeschermd van de auto’s?)
  • De grootte van de parkeerplekken (Breedte en lengte)
  • Obstakels (Stoepranden, taluds, muren, pilaren, versmallingen, et cetera)
  • Mindervalidenplekken (Hoeveel, formaat en locatie)
  • Manier van parkeren (Onder een hoek of haaks op de rijrichting)
  • In- en uitrit

Het resultaat van de test

Het onderzoek naar parkeergarages in Nederland van de ANWB toonde aan dat de garages flink variëren. Zo zijn er ouderwetse parkeergarages die kleine vlakken hebben waar je je auto in moet parkeren. Ook hebben ze tochtige verdiepingen en zijn er diverse obstakels waar je rekening mee moet houden. De nieuwere parkeergarages worden door de ANWB zelfs heuse parkeerparadijzen genoemd. Ze bevatten parkeerplekken die erg breed en onder een hoek zijn. Bovendien bevatten deze garages weinig obstakels. 

De top 3

Als winnaar uit de test van de ANWB komt dan ook parkeergarage Katwolderplein in Zwolle. Dit exemplaar is recent gebouwd en is daarom zeer modern. Dit zie je bijvoorbeeld aan het dak, wat gedeeltelijk uit zonnepanelen bestaat. Daarnaast heeft parkeergarage Katwolderplein allerlei veiligheidsvoorzieningen voor voetgangers en erg brede plekken voor de auto’s. Deze garage in Zwolle krijgt daarom maar liefst een 9,0 van de onderzoekers. Katwolderplein wordt op de voet gevolgd door Chassé Parking in Breda en Lammermarkt in Leiden, deze parkeergarages kregen respectievelijk een beoordeling van een 8,6 en een 8,5. 

De flop 3

Waar een top 3 is, is natuurlijk ook een flop 3. Er zijn drie parkeergarages die volgens de ANWB niet eens een 3 verdienen: Hoogvliet Centrum (Leiden), Markthof (Den Haag) en P1 Rozet (Arnhem). De laatstgenoemde parkeergarage staat onderaan de lijst met een 2,3, terwijl Markthof en Hoogvliet Centrum respectievelijk een 2,4 en 2,5 kregen van de testers van de ANWB. 

Q-Park app

Nu je weet in welke garages je je auto het beste kunt parkeren, is het ook goed om te weten hoe je dit het beste kunt doen. Parkeren via Q-Park app raden we daarom zeker aan! Je hoeft met deze applicatie niet eens de betaalautomaat te gebruiken, je betaalt namelijk automatisch achteraf. Parkeren doe je op kenteken! Overigens kun je met de Q-Park app ook op straat parkeren, wel zo handig als de beste parkeergarages van Nederland vol zijn.