Spring naar de content
bron: anp

Davos: een high-end congresboer als werelddictator. Zou het?

Jan Kuitenbrouwer over het World Economic Forum (WEF) in Davos. 'Het is fascinerend wat er niet allemaal geprojecteerd wordt op die jaarlijkse jamboree van de wereldelite, vooral door nieuw-rechts.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jan Kuitenbrouwer

Voor ik aan het werk ging keek ik nog even op Twitter en zag nog een mooi voorbeeld van waar ik het over wilde hebben. Ik was jarenlang bevriend met Theo van Gogh. Eén van dingen die mij aan hem fascineerden was dat hij heel anders las dan ik. In een staat van grote opwinding belde hij je op over iets dat in de krant stond, en als je die krant er dan bij pakte bleek er… iets heel anders te staan. Soms twijfelde ik even aan mezelf. Stond er wel degelijk wat Theo zei en faalde mijn taalcentrum? Is een tekst een vormeloze verzameling tekens waar je van alles in kunt zien, afhankelijk van hoe de draadjes in je brein lopen? Is lezen eigenlijk een soort Rorschachtest?

Als Rorschach-lezer was Theo zijn tijd vooruit, op de sociale media heeft het een hoge vlucht genomen. Dat voorbeeld: Coen Verbraak interviewde de historica Jolande Withuis en er verschijnt een kort fragment op Twitter. Withuis zegt dat de huidige woke-beweging haar doet denken aan het communisme van weleer, het absolutisme, de morele superioriteit van de gelovigen versus de niet-gelovigen, de ideologisering van de wetenschap, de intimidatie, de dreiging om in problemen te raken als je de orthodoxie overtreedt. (Hier het volledige citaat van ruim anderhalve minuut.) ‘Ja, kunnen we niet terug naar de goede oude tijd dat mensen als Withuis bepaalden wie goed was en wie slecht. Na ruim 20 jaar islamdebat waarin mensen weggezet werden als achterlijk en een bedreiging, nu hierover klagen,’ reageert Hassnae Bouazza, de publiciste.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap