Spring naar de content
bron: pexels

Riesling, Bitte!

Geen Dry January voor Master of Wine Cees van Casteren. 'Ik heb deze maand al meer Rieslings achter de kiezen dan in het afgelopen kwartaal.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Cees van Casteren

Ik zit in een Duitse periode. Misschien is dat omdat we in het begin van het jaar zitten en dit mijn interpretatie is van het even wat rustiger aan doen? Geen ‘Dry January’ voor mij, maar misschien wel ‘Light January’? Of is het misschien een logisch gevolg van mijn goede voornemen voor 2023: ‘minder maar beter’? Hoe het ook zij, ik heb deze maand al meer Rieslings achter de kiezen dan in het afgelopen kwartaal.

Ik weet niet wat u vindt van Riesling? Maar ik ben een harde kern fan, al is dat niet altijd zo geweest. Mijn Riesling-enthousiasme is met de jaren gegroeid. Maar nu kan ik er meer van genieten dan welke andere witte druif ook. In een steeds platter wordende wereld met vooral Chardonnay en Sauvignon Blanc op het schap, die – het maakt niet meer uit waar ze vandaan komen - zo goed als uitwisselbaar lijken, blijft Riesling een druif die zijn afkomst niet verloochent. Er is geen druivenras op deze aardbol dat aromatisch is maar de variaties van klimaat en bodem toch zo goed kan weergeven als Riesling. Zelfs als je nog nooit een Grosses Gewächs hebt mogen drinken, zul je weinig moeite hebben om een Riesling uit de Moezel te onderscheiden van eentje uit de Pfalz, laat staan uit de Elzas, Australië, Canada, Alto Adige, de Chileense Costa of de Benelux. Riesling is daarnaast ook een van de meest veelzijdige druivenrassen. Van droog naar zeer zoet, en van elegant naar krachtig. Met een bewaarpotentieel waar je U tegen zegt. Ook al heb ik daar het geduld niet voor; in hun jeugd zijn ze veel te verleidelijk! En onder de Rieslings zijn de Duitse mijn grote liefde. Dat komt waarschijnlijk door hun sappige zuren, het lage alcohol, de unieke fruitconcentratie van citroen, appel, limoen en grapefruit en de minerale complexiteit (hoe leg ik dat nou uit voordat iedereen de kamer uit is gelopen? een zalige ingetogenheid..). Hoewel er heel veel mooie Duitse Rieslings zijn adviseer ik die van de VDP te kiezen, een vereniging van Duitse topproducenten, herkenbaar aan een adelaar met een druiventrosje op de capsule. Met daarop de kwaliteit aangeduid en in prijs van laag naar hoog: Gutswein (eenvoudig maar goed, fris en fruitig), Ortswein (Villages), en dan Erste Lage (Premier Cru) en Grosse Lage (Grand Cru).

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Onderwerpen