Spring naar de content

Begin 2023 met een BHV-certificaat

Je vraagt je misschien af wat je moet doen om dit jaar goed en veilig te beginnen. Dit doe je door in 2023 een BHV-certificaat te halen. Met dit certificaat op zak kan je niet alleen goed omgaan met noodsituaties op de werkvloer, je hebt er ook wat aan buiten werk. Zo leer je hoe je een brand kan bestrijden, hoe je eerste hulp verleent en hoe je veilig een gebouw ontruimt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Wat is Basis Brandveiligheid (BHV)?

BHV, oftewel bedrijfshulpverlening, is een cursus die je moet volgen om in 2023 je BHV-certificaat te kunnen halen. BHV bestaat uit een aantal onderdelen: brandbestrijding, eerste hulp en ontruiming. Tijdens deze BHV-cursus leer je hoe je niet alleen jezelf maar ook je collega’s veilig houdt tijdens een noodsituatie. 

Voor wie is een BHV-certificering ideaal?

Een BHV-certificaat is ideaal voor iedereen die op de werkvloer actief is. Of je nu in een kantooromgeving werkt of in een omgeving waar risico’s aanwezig zijn: met een BHV-diploma op zak weet je zeker dat je goed voorbereid bent op alle mogelijke situaties. 

Wel raden we aan om goed na te denken of deze verantwoordelijkheid bij jou past. In elk bedrijf zijn er namelijk een aantal BHV’ers die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van de andere werknemers tijdens een noodsituatie. Past dit wel bij jou? Meld je dan aan voor een cursus! 

Welke onderwerpen worden behandeld in de BHV-cursus?

De BHV-cursus behandelt een aantal verschillende onderwerpen, die allemaal bijdragen aan het creëren en onderhouden van een veilige werkomgeving. Deze onderwerpen zijn onder andere:

  • Veiligheid op de werkplek;
  • Leren omgaan met brand, gaslekkage en explosiegevaar;
  • Eerste hulpverlening in noodsituaties;
  • Preventieve maatregelen om brand te voorkomen.

Na het volgen van de BHV-cursus krijg je dan ook een certificaat dat aantoont dat je goed voorbereid bent op noodsituaties. Daarnaast creëer je een veilig gevoel op de werkvloer. Jouw medewerkers weten namelijk dat het veilig is wanneer jij in de buurt bent, jij weet immers wat je moet doen tijdens een noodsituatie. 

Waar kan je in 2023 jouw certificaat behalen?

Vroeg beginnen met het behalen van jouw BHV-certificering in 2023? Wist je dat er veel verschillende cursussen en opleidingsinstituten voor BHV-certificering beschikbaar zijn? Je kan bijvoorbeeld een cursus op locatie volgen, of kiezen voor een online variant. Wanneer je voor een online BHV-cursus gaat, heb je geen last van reistijd en kun je de cursus op elk moment volgen. 

Is het handiger voor het bedrijf om de cursus op eigen locatie te volgen? Dat is ook mogelijk. Bij een incompany cursus komt de instructeur langs bij het bedrijf om daar de cursus aan de medewerkers te geven. Dit is vooral handig als er een aantal medewerkers zijn die een BHV-certificaat willen halen. 

Is een BHV-certificaat wettelijk verplicht?

Als je het BHV-certificaat wilt behalen, is de vraag of deze certificering verplicht is. Het is niet verplicht om alle medewerkers te certificeren. Wel is het verplicht om per bedrijf een aantal BHV’ers in dienst te hebben. Hoeveel dit zijn is afhankelijk van het aantal medewerkers in dienst.