Spring naar de content

Hypotheek aanvragen: alles wat je moet weten

Wanneer je een huis wilt kopen, zul je hoogstwaarschijnlijk een hypotheek nodig hebben.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Een hypotheek is een lening die je afsluit bij een bank of andere kredietverstrekker om het gehele of gedeeltelijke bedrag van een huis te financieren. In dit artikel gaan we in op hoe een hypotheek aanvragen werkt.

Stap 1 : Oriënteren: welke hypotheek past bij jou?

Allereerst is het belangrijk om je goed te oriënteren. Er zijn namelijk verschillende soorten hypotheken met ieder hun eigen voorwaarden. Zo zijn er bijvoorbeeld hypotheken met een variabele of vaste hypotheekrente, hypotheken met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en meestal heb je de keuze tussen een annuïtaire of lineaire hypotheek. 

Stap 2 : Samenstelling hypotheek bepalen

Vervolgens is het belangrijk om te bepalen hoe je hypotheek eruit gaat zien. Zo moet je onder andere aangeven hoeveel je wilt lenen, over welke periode je de lening wilt afbetalen en of je extra wilt aflossen op de lening. Daarnaast moet je ook bepalen of je een aflossingsvrije of annuïtaire hypotheek wilt.

Stap 3 : Hypotheekaanvraag doen

Als je weet welke hypotheek je wilt en hoe je deze wilt samenstellen, kun je een aanvraag doen bij de bank of kredietverstrekker. Je kunt hierop voorafgaand je hypotheek berekenen bij hypotheekrente.nl. Je zal bij de bank of kredietverstrekker verschillende stukken moeten aanleveren, zoals je laatste jaarbelastingaangifte, loonstrookjes en een overzicht van je uitgaven. Vervolgens krijg je te horen of je in aanmerking komt voor de gewenste lening en onder welke voorwaarden.

Abboneer op een lidmaadschap

HP/De Tijd heeft een gratis app

Ontvang dagelijks actuele achtergrond, opinie en inspiratie op het nieuws op uw smartphone of tablet. Lees de actuele columns van onze website, blader door de laatst verschenen nummers en krijg exclusief toegang tot eerdere edities.

Download de app

Stap 4 : Offerte aanvragen

Als je in aanmerking komt voor de hypotheek, zal de bank of kredietverstrekker een offerte opstellen. In deze offerte staan alle voorwaarden waaronder je de lening krijgt, zoals de rentepercentages, de looptijd en de aflossingsmethode.

Stap 5 : Hypotheek overeenkomst tekenen

Als je akkoord gaat met de offerte, kun je de hypotheek overeenkomst tekenen. Hierin staan alle voorwaarden waaronder je de lening krijgt, zoals de rentepercentages, de looptijd en de aflossingsmethode. Je bent nu officieel eigenaar van het huis!