Spring naar de content
bron: matthias giesen

Waar blijft de nieuwe man?

Wat moeten we met de man, vijf jaar na #MeToo? Welke van zijn onderdelen zijn nog bruikbaar, welke aan vervanging toe? Of kunnen we de man maar beter helemaal opdoeken? Een zoektocht naar de identiteit van de moderne man. ‘Mijn huidige verloofde wil geen genderneutrale theemuts in bed.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Willem Pekelder

Het was een bom in Hollywood en in de wereld. Maar ook het begin van bewustwording en bevrijding. Oktober 2017: filmproducent Harvey Weinstein werd beschuldigd van ernstig seksueel misbruik. Hij draaide er 23 jaar de cel voor in. Wereldwijd barstte een twitterstorm los van vrouwen die eveneens seksueel werden belaagd. De hashtag #MeToo werd geboren.

Wat heeft #MeToo opgeleverd? Weten mannen nu wél hoe ze zich moeten gedragen? Volgens de Vlaamse theatermaker Lucas De Man, die vlak voor de MeToo-revolutie het stuk De man is lam op de planken bracht, is dat niet het geval. “Voor vrouwen is er in zekere zin wel wat veranderd. Dankzij #MeToo weten ze nu dat het zin heeft om hun stem te verheffen. Er is een groter bewustzijn over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Prima. Maar juridisch heeft dat nauwelijks geleid tot vervolging van daders. Wie hoor je nog over The Voice? Goed, sommige mannen hebben hun baan verloren. Sociaal-maatschappelijk is er dus wel wat gebeurd. Maar er is geen debat over seks. We snappen wel wat niet mag, maar niet wat wél mag. Er ontstaat nieuwe preutsheid en angst voor intimiteit. Vooral onder jongeren. Niemand die hen iets vertelt. Wat jong en oud nodig heeft is seksuele educatie thuis en op school.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap