Spring naar de content
bron: pakhuis de zwijger

Pakhuis De Zwijger: een ‘nationaal debatcentrum’ waar nooit gedebatteerd wordt

Pakhuis De Zwijger is ten onrechte afgewezen voor de status van 'nationaal debatcentrum', heeft de rechter bepaald. Dat is onzin, vindt Jan Kuitenbrouwer. Pakhuis de Zwijger ís helemaal geen debatcentrum, betoogt hij. 'Mocht er tóch debat dreigen uit te breken, dan treedt het susprotocol in werking.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Kuitenbrouwer

Het Amsterdamse zalencomplex Pakhuis De Zwijger (PDZ) heeft de ambitie om ‘nationaal debatcentrum’ te worden. Die status geeft recht op een stevige extra subsidie. PDZ ontvangt nu jaarlijks 4,5 ton aan subsidie van de gemeente Amsterdam, als ‘nationaal debatcentrum’ zou het ook nog 2,5 ton per jaar van het Rijk ontvangen. Het beleid wil dat er maar één ‘nationaal debatcentrum’ kan zijn, en dat predicaat draagt nu het Amsterdamse centrum De Balie. PdZ deed in 2020 een aanvraag voor die speciale subsidie, maar die werd afgewezen. Het voornaamste argument was dat PdZ te weinig landelijke relevantie heeft. PdZ ging tegen die beslissing in beroep en de rechter heeft dat beroep toegekend. De subsidiënt zal beter moeten beargumenteren waarom PDZ geen ‘nationaal debatcentrum’ mag worden. Ik wil het Rijk een beetje helpen. Het argument van landelijke relevantie is inderdaad dubieus. Een uurtje grasduinen op de website van PdZ maakt duidelijk dat veruit de meeste activiteiten een nationale en internationale scope hebben. Veel klimaat- en milieuthema’s, veel lhbti, vrouwenzaken, inclusiviteit, migratie en globalisering.

Maar er is een veel belangrijkere reden waarom Pakhuis de Zwijger geen nationaal debatcentrum moet worden, en wel: dat het geen debatcentrum ís. Ik ben er vaak geweest en een debat heb ik er nog nooit meegemaakt. Bij Pakhuis de Zwijger houden ze helemaal niet van debat. De gemiddelde bezoeker lijkt daar ook helemaal niet voor te komen. Die wil beleerd en gesticht worden. En daar wordt in voorzien.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap