Spring naar de content
bron: kro-ncrv

Waarom we graag horen dat de Slimste Mens niets weet

Max Pam keek naar de finale van De Slimste Mens. 'Diep in je hart sla je de ene kennis hoger aan dan de ander kennis, maar een rangorde zou ik niet onmiddellijk kunnen geven.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Max Pam

Kennis wordt vaak verbeeld met de metafoor van de bal die steeds groter wordt. Niet alleen aan de buitenkant komt er steeds meer kennis bij, ook in de kern neemt de kennis toe, hoewel die toename moeilijker zichtbaar is en even lastig te vatten als de lava in de aarde. Of het waar is weet ik niet, maar ik heb iemand eens horen beweren dat wij meer weten van het heelal dan van het binnenste van de aarde.

In bepaalde opzichten neemt kennis ook af. Hoeveel bronnen we ook bestuderen, onze kennis van de twaalfde eeuw bijvoorbeeld is minder groot dan de kennis van degenen die in de twaalfde eeuw leefden en die alles in ruimte en tijd hebben meegemaakt. Toch is de kennis van de twaalfde-eeuwer ook weer beperkt. Een twaalfde-eeuwer, die aan een kennisquiz over de twaalfde eeuw mee zou doen, zou vermoedelijk niet hoog scoren. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap