Spring naar de content
bron: pexels

Word je kind 18? Regel de zorgverzekering

Heb je kinderen? Dan zijn zij tot hun 18e levensjaar meeverzekerd op jouw zorgverzekering.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Als één van hen binnenkort 18 wordt, moet hij of zij zelf een zorgverzekering afsluiten. Omdat kinderen vaak nog niet veel weten van zorgverzekeringen, is de kans groot dat je ze een handje helpt. Misschien wil je zelfs wel een zorgverzekering voor je kind afsluiten. Wat dat betreft, ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij je namelijk hoe je een zorgverzekering regelt als je kind 18 wordt.

Basisverzekering is verplicht

Wanneer je kind binnenkort 18 wordt, moet je in ieder geval een basis zorgverzekering afsluiten voor hem/haar. Hiermee is je kind verzekerd voor medisch noodzakelijke zorgkosten. Waarom het verplicht is om de basisverzekering af te sluiten? Omdat de zorg op deze manier voor iedereen bereikbaar en betaalbaar blijft. Je betaalt namelijk niet alleen voor de zorg die je zelf nodig hebt, maar ook voor de zorg die anderen nodig hebben. De dekking van de basisverzekering is bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde. Dit komt doordat de overheid ieder jaar bepaalt welke zorg er in het basispakket van de zorgverzekering zit. De onderstaande kosten vallen binnen de basisverzekering:

– Huisarts
– Verloskundige hulp
– Kraamzorg
– Voorgeschreven geneesmiddelen
– Zorg voor kinderen tot 18 jaar
– Medische specialisten
– Ziekenvervoer.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Schrijf aanvullende verzekeringen niet bij voorbaat af

Naast de basisverzekering kun je ook nog één of meerdere aanvullende verzekeringen afsluiten voor je kind van 18. Moet jouw kind de premie voor zijn zorgverzekering zelf betalen? Dan laat je een aanvullende zorgverzekering mogelijk links liggen. Kinderen van 18 jaar zijn vaak nog gezond en vitaal, waardoor ze over het algemeen weinig zorg nodig hebben. Bovendien bespaar je geld door geen aanvullende verzekering(en) af te sluiten. Je betaalt namelijk een hogere premie als jij je aanvullend verzekert.

Alhoewel veel kinderen van 18 jaar vitaal en gezond zijn, is het niet verstandig om een aanvullende verzekering bij voorbaat af te schrijven. Waarom niet? Omdat je dan mogelijk (veel) duurder uit kunt zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval als jouw kind een beugel heeft. Deze kosten worden namelijk niet vergoed vanuit de basisverzekering. Sluit je hier geen aanvullende verzekering voor af? Dan zijn de kosten die je hiervoor maakt voor rekening van jou of jouw kind. Kijk daarom goed of aanvullende verzekeringen nodig zijn voordat je ze afschrijft.

Speciale zorgverzekering voor jongeren

Woont je kind nog thuis op het moment dat hij/zij 18 wordt? Dan denk je misschien dat ze op jouw zorgverzekering meeverzekerd zijn. Dit is helaas niet het geval, want je kind moet zichzelf verzekeren tegen zorgkosten. Sommige verzekeraars bieden een zorgverzekering vanaf 18 jaar aan. Het voordeel hiervan is dat de premie vaak lager ligt dan de premie van een reguliere zorgverzekering. De dekking komt in grote lijnen vaak wel overeen, waardoor je kind goed verzekerd is.

Als je een zorgverzekering voor je kind van 18 gevonden hebt, is het overigens niet verstandig om deze direct af te sluiten. Je kunt beter eerst even een vergelijking maken. Mogelijk vind je bij een andere verzekeraar nog een goedkopere zorgverzekering, waardoor je geld bespaart. Voor het vergelijken van zorgverzekeringen kun je het beste een vergelijkingssite gebruiken.