Spring naar de content
bron: johan kleinjan

Lezers gezocht!

De letteren hebben het zwaar in Nederland – de meeste literaire werken verkopen slecht. Af en toe glipt er iemand bij toeval doorheen, zoals Anjet Daanje. Of is dat gesappel van alle tijden? ‘Lodewijk van Deyssel ging ook al met zijn romans langs de deuren.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bert Nijmeijer

Een kwarteeuw geleden verkeerde de literatuur ook al in zwaar weer. “Hoe kan het dat een gereputeerde schrijver als Jan Wolkers niet kan leven van de pen?,” vroeg het tijdschrift Literatuur zich in 1997 af. Schrijvers konden niet meer rondkomen van hun werk, constateerde het blad. “Vluchtigheid en consumentisme bepalen de aankoop van een boek.”

Wat het ‘consumentisme’ betreft: “Per week verschijnen tientallen nieuwe werken en herdrukken die vechten om een plaatsje op de aanbiedingstafels. Daar vooral zoeken de gretige handen van de consumenten naar een boek. Ze baseren zich nauwelijks op de reputatie van de auteur. In toenemende mate laten ze zich leiden door factoren als de pakkende omschrijving op de achterflap, de auteursbekendheid van radio of televisie en de vormgeving. De verkoop van boeken gehoorzaamt aan de wet van de mode.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap