Spring naar de content

Haal deze zomer een deel van de tegels uit je tuin weg

Het aantal huishoudens wat een duurzame levensstijl nastreeft groeit. Mensen proberen hun afval beter te scheiden, kiezen voor het gebruik van zonnepanelen op het dak van hun woning en zoeken naar mogelijkheden om te investeren in de isolatiewaarde van hun woning.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Het gebruik van isolerende strips kan al een goede, voordelige eerste stap zijn. Kijk niet uitsluitend naar de verbeteringen binnen je woning; buiten valt vaak net zoveel te verbeteren. Haal deze zomer eens een aantal tegels weg uit de tuin, om deze ruimte te voorzien van meer groen. Ga je voor een echt gazon, of overweeg je kunstgras kopen? Kunstgras lijkt geen duurzame optie, maar is dat wel in vergelijking met bestrating in de tuin. In dit artikel lees je er meer over. 

Duurzaamheid van kunstgras in de tuin 

Kunstgras kent verschillende vormen van duurzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan het gegeven dat kunstgras bij een normaal gebruik al snel zo’n 15 tot 20 jaar mee zal gaan. Daarbij hoeft het materiaal in tegenstelling tot echt gras, logischerwijs niet bemest te worden. De jaarlijkse bemesting van echt gras kan een negatief effect hebben op het milieu, door de uitstoot die de productie ervan veroorzaakt. Ten opzichte van bestrating biedt kunstgras het voordeel, dat dit het water in de tuin beter doorlaat. Op deze manier wordt wateroverlast in de wijk voorkomen. Zeker in de grote steden heeft men hier steeds vaker mee te maken, door de toenemende bestrating van de stad. Het maakt kunstgras zelf aanleggen een hele interessante optie voor de volledig betegelde tuin. Overigens is het aanleggen van kunstgras niet ingewikkeld; online vind je er stappenplannen voor. 

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Kunstgras nauwelijks van echt gras te onderscheiden 

De afgelopen jaren hebben producenten van kunstgras hun productiemethodes sterk verbeterd. Het leidt ertoe dat kunstgras van hoge kwaliteit nauwelijks nog van echt gras te onderscheiden is, zeker vanaf een afstand bekeken. Daarbij is het gras, afhankelijk van het type wat je aanschaft, relatief zacht. Het maakt het gazon van kunstgras tot de ideale speelplek voor je kinderen in de zomermaanden. Combineer het kunstgras in de tuin met een aantal borders, welke je vult met bloemen en heesters. Dergelijke vormen van groen hebben maar weinig onderhoud nodig. Het is voldoende de dode bloemen aan het eind van de zomer af te knippen en de heesters periodiek in model te snoeien. 

Groene tuinen onmisbaar voor flora en fauna in je buurt 

Het groen in de tuin trekt verschillende soorten insecten aan. Denk aan bijen en vlinders, die helpen de flora en fauna in de wijk te onderhouden. Ze zijn veel waard; ondersteun ze door ook jouw tuin aan te pakken dit voorjaar. Daarbij is het leuk, wanneer de tuin aan het begin van het jaar langzaamaan tot leven komt.