Spring naar de content
bron: unsplash

Impact maken als starter: 5 onmisbare tips

Nu het aantal bedrijven in Nederland maar blijft toenemen, is het belangrijk om je als starter te onderscheiden van de rest. Dat is niet alleen van belang voor het versterken van je eigen merk, maar ook voor het bereiken van (potentiële) klanten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

De vraag is natuurlijk: hoe doe je dat als beginnende ondernemer? Simpel: door écht impact te maken. Dompel je onder in de wereld van traineeships zoals het volgen van een maritieme supply chain traineeship en gebruik dit voor een positieve impact. In dit artikel vertellen we je er meer over.

1. Volg een traineeship voor zelfontwikkeling en ervaring opdoen

Anders zijn dan de rest. Dat is dé sleutel tot succes; helemaal in een verzadigde arbeidsmarkt waar steeds meer ondernemers te vinden zijn. Om op te vallen met je kennen en kunnen, kan het helpen om een of meerdere traineeships te volgen. Tijdens zo’n traineeship leer je meer over waar je goed in bent én blijf je jezelf ontwikkelen. 

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Daarbij zijn traineeships zo ontworpen dat ze precies aansluiten bij je vakgebied. Ben je bijvoorbeeld net gestart bij een bedrijf in de transport? En wil je impact maken door direct op te vallen en een compleet aanbod te kunnen aanbieden? Volg dan een maritieme supply chain traineeship om je soft én hard skills te leren kennen en te verbeteren.

2. Deel je kennis en ervaring – puur voor positieve impact

Een van de voordelen van het volgen van een traineeship is dat je een stapje voor bent op andere starters binnen de branche die dat niet hebben gedaan. Maar: waarom zou je je kennis en ervaring voor je houden en alleen zelf gebruiken? Een steentje bijdragen aan een betere wereld begint bij jezelf. Maak daarom een positieve impact door te beginnen met het delen van je kennis en ervaring.

Dat doe je niet om er financieel gezien beter van te worden, maar puur ter verbetering van je eigen zielenmissie en die van anderen. Samen kun je uiteindelijk namelijk veel meer dan wanneer je alleen bent. In andere woorden: door te delen kom je verder in je eigen carrière en zielenmissie én maak je op de juiste manier indruk en impact.

3. Draag bij aan thema als energietransitie en digitalisering

Wil je nog meer betekenen voor een betere wereld vanuit je positie als starter? Dat kan door onder andere bij te dragen aan diverse thema’s die op het moment van groot belang zijn. Denk onder andere aan energietransitie en digitalisering. Hoewel dit twee totaal verschillende begrippen zijn, hebben ze allebei een belangrijke rol in het hedendaagse bedrijfsleven.

Start bijvoorbeeld direct duurzaam en groen binnen je bedrijf. Wek je eigen groene energie op met zonnepanelen, kies voor refurbished apparatuur voor op je werkplek en ga voor een circulair gebouwd kantoorpand. Deel je reis naar een duurzaam bedrijf vooral met andere starters en ondernemers, bijvoorbeeld via je website of via diverse social media kanalen. Daar komt digitalisering bij om de hoek kijken.

4. Geld gebruiken om positieve impact te maken

Niet iedere starter begint over een startbedrag om mee te investeren en zaken te doen. Mocht je dat wel hebben dan is het zaak om dat geld op een zo bewust mogelijke manier te investeren. Hierbij moet je jezelf afvragen op welke manier jouw geld bij kan dragen aan een betere wereld, aan positieve maatschappelijke ontwikkelingen. Dat kan onder andere door aan de slag te gaan met energietransitie en digitalisering.

Heb je nog geen zakelijk geld om als starter mee te investeren? Geen zorgen. In dat geval kun je je wel alvast voorbereiden op dat moment. Wie weet kun je zelfs al plannen maken welke positieve impact je wil maken wanneer je geld hebt. Misschien investeer je je geld in duurzaam beleggen of wellicht gebruik je je geld om een maatschappelijk project op te zetten. Dergelijke plannen kun je alvast uitschrijven in een ondernemingsplan.

5. Stimuleer inclusiviteit en diversiteit op de werkvloer

Tot slot moet je weten dat impact maken niet alleen te maken heeft met duurzaamheid of met maatschappelijke projecten. Wat ook van groot belang is, is het stimuleren van inclusiviteit en diversiteit op de werkvloer. Op die manier is en voelt iedereen zich welkom om bij je te komen werken. Ga ook actief aan de slag met het behouden van deze inclusiviteit en diversiteit.

In eerste instantie is diversiteit natuurlijk van groot belang om zo een werkelijke afspiegeling van de maatschappij te creëren. Daarnaast moet je weten dat het ook nog eens goed is voor je business. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bedrijven en organisaties die actief bezig zijn met het stimuleren van inclusiviteit en diversiteit het financieel gezien beter doen dan bedrijven die hier niet mee bezig zijn.