Spring naar de content

Psychedelica uit smartshop biedt hoop bij behandeling van depressie

Psychedelische drugs worden al lang niet meer alleen recreatief gebruikt. Ze blijken na jarenlang intensief onderzoek ook effectief bij de behandeling van een hardnekkige depressie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Nederland is een van de weinige landen ter wereld waar psychedelische drugs legaal verkocht mogen worden in zogenoemde smartshops. Lang werd gedacht dat het gebruik van bijvoorbeeld paddo’s en magic truffels alleen recreatieve doeleinden had. Onder andere vanuit de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk kwamen de eerste geluiden naar buiten dat de werkzame stoffen uit deze psychedelica ook therapeutisch konden worden ingezet. Nu ook het Groningse UMCG met hoopvolle onderzoeksresultaten naar buiten komt, lijkt het label “drugs” niet langer alomvattend.

Behandeling met Psychedelica

Misschien heb je er niet eerder over gehoord, maar medische behandeling met psychedelica is zeker niet nieuw. Stoffen uit psychedelische drugs, zoals psilocybine uit magic truffels of paddo’s, worden al een lange tijd ingezet bij de behandeling van psychische aandoeningen en verslavingen. Sinds 2004 worden er verschillende wetenschappelijke onderzoeken gedaan en in 2020 besloot Canada het gebruik van psychedelische drugs toe te staan bij professionele behandelingen. Al snel waaide dit over de oceaan naar Nederland en de rest van Europa. Niet alleen psilocybine wordt onderzocht en gebruikt bij klinische proeven. Ook van middelen als MDMA, ketamine en salvia wordt vastgesteld of ze van waarde zijn in de geestelijke gezondheidszorg.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Onderzoeken en Klinische Proeven in het Buitenland

De Johns Hopkins University uit Maryland, Verenigde Staten, loopt voorop in het onderzoek naar de inzetbaarheid van psychedelica. Sinds de eeuwwisseling publiceerden onderzoekers van de universiteit al bijna 70 wetenschappelijke artikelen en voerden ze verschillende klinische trials uit met honderden respondenten. Enkele bevindingen uit al die onderzoeken zijn dat psychedelica effectief zijn tegen angsten en depressies. Uit een onderzoek met honderden respondenten bleek dat 67% langdurige positieve effecten ervaarde na een eenmalige behandeling met psychedelica en dat deze behandeling hun houding en stemming permanent verbeterde. Uit latere onderzoeken (2012-2015) bleek dat behandelingen zeer effectief waren tegen verslavingen. Ruim 70% van 444 respondenten gaf aan minder drugs te gebruiken na een dergelijke behandeling.

Psilocybinestudie​ UMCG

Niet alleen wetenschappers in de Verenigde Staten buigen zich over de kwestie of stoffen als psilocybine een plek moeten krijgen in de psychiatrie. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft eind 2022 een studie afgerond naar de effectiviteit van een eenmalige psilocybine-behandeling bij patiënten met een hardnekkige depressie. Er deden in totaal 223 patiënten mee aan deze internationale studie, waarvan er 24 in Groningen werden behandeld. Momenteel zoekt het instituut naar respondenten voor een nieuwe Psilocybinestudie [1] die na de zomer van 2023 van start zal gaan.

Uit de eerste studie [2] van het UMCG bleek dat de patiënten die psilocybine kregen een groter positief effect op hun depressie hadden dan patiënten die een placebo-behandeling kregen. Bijna 30% van de deelnemers was na 3 weken in remissie, wat betekent dat de patiënt bijna volledig verlost is van alle symptomen. 

Legaal te koop in Smartshop, maar ga niet zelf Experimenteren

Hoewel de resultaten uit het onderzoek overwegend positief waren, hamert het UMCG op het belang van professionele begeleiding. Bij een klein deel van de respondenten zagen de onderzoekers juist een toename van zelfmoordgedachten of zelfbeschadiging gedrag, wat sterk samenhangt met de depressie. De speciaal getrainde professionals die de 6 tot 8 uur durende behandelingen begeleiden, bepalen niet alleen de optimale dosering maar sturen de patiënten dusdanig dat de behandelingen zo min mogelijk negatieve uitwerkingen hebben. Dat is iets dat je zelf niet kunt doen.

Psychedelica als magic truffels en paddo’s, die de stoffen bevatten die ook de patiënten voorgeschoteld kregen, worden legaal verkocht in de Nederlandse smartshop. Onderzoekers benadrukken dat het niet de bedoeling is om zelf te gaan experimenteren met psychedelica of andere producten uit de smartshop. Ze hebben de potentie om depressie te verminderen, maar alleen in een gecontroleerde setting.

Bronnen