Spring naar de content
bron: pexels

Werkdruk neemt toe: 4 tips om te ontspannen

Door het grote personeelstekort dat ons land al maandenlang teistert, is er een grote werkdruk in diverse branches ontstaan die leidt tot een stijgend aantal burn-outs. Werknemers moeten soms dubbele functies uitvoeren terwijl werkgevers met de handen in het haar zitten over hoe ze bepaalde functies gaan vervullen. Dat zorgt voor uitval.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Om (meer) ziekteverzuim te voorkomen, is het aan te raden om actief bezig te gaan met ontspannen. Als werkgever moet je dit op de werkvloer benadrukken en als werknemer is het belangrijk om te weten wanneer je gas terug moet nemen. In dit artikel lees je enkele tips die je daarbij kunnen helpen.

1. Plan een spa-dag in of koop zelf een jacuzzi bij jacuzzi outlet

Als er iets is dat goed kan helpen om te ontspannen dan is het wel een dagje naar de sauna. Verspreid over heel Nederland vind je meerdere plekken waar je heerlijk tot rust kunt komen in sauna’s, thermale baden, zoutbaden, tijdens opgietingen en tijdens behandeling. Ga lekker bubbelen in de jacuzzi, boek een massage om de spanning in je spieren te verminderen en kom volledig tot rust. Als werkgever kun je hier een actieve rol in spelen door werknemers een tegoedbon of toegangskaartjes te geven voor een sauna.

Abboneer op een lidmaadschap

HP/De Tijd heeft een gratis app

Ontvang dagelijks actuele achtergrond, opinie en inspiratie op het nieuws op uw smartphone of tablet. Lees de actuele columns van onze website, blader door de laatst verschenen nummers en krijg exclusief toegang tot eerdere edities.

Download de app

Zie je het wel zitten om wekelijks tot misschien dagelijks tot rust te komen na een lange werkdag? In dat geval is het aanschaffen van een hot tub, sauna of jacuzzi wellicht een goed idee als je daar de ruimte voor hebt. De voordelen van bijvoorbeeld een jacuzzi is dat het warme water zorgt voor minder spanning, een verbeterde bloedcirculatie en minder stress. Daar heb je op de werkvloer baat bij. Bij een jacuzzi outlet vind je dergelijke baden voor goede prijzen.

2. Regelmatig sporten en bewegen voor stressvermindering

Hoewel niet iedere Nederlander een geboren sporter is, is het wel van belang om regelmatig te bewegen. Sterker nog: bewegen is ontzettend goed voor je. Zowel je lichaam als je hoofd hebben baat bij regelmatig sporten, wandelen of fietsen. Lichamelijk gezien verbetert het de gezondheid van je longen en je hart, waardoor je algehele cardiosysteem sterker wordt. Ook helpt het voor sterkere botten en spieren.

Bij een burn-out tegengaan en volledig ontspanning is bewegen ook een belangrijke factor. Bewegen zorgt er namelijk voor dat er endorfine vrijkomt, een stofje waardoor je je beter voelt en minder stress ervaart. Dat heeft ontzettend veel invloed op je hoofd. Je kunt je beter concentreren, bent meer gemotiveerd en je slaapt stukken beter. Ga dus iedere dag even naar buiten voor een wandeling, pak de fiets in plaats van de auto en ga thuis aan de slag met yoga of fitness.

3. Belangrijk: leer nee zeggen op de werkvloer en thuis

Er zijn veel mensen die het moeilijk vinden om nee te zeggen. Dat komt niet alleen op de werkvloer voor, maar ook in sociale relaties met vrienden en familie. Wanneer je het al lastig vindt om om te gaan met de druk op werk is het des te belangrijker om nee te leren zeggen. Dat zorgt voor minder druk en daar voel jij je uiteindelijk veel beter bij, omdat je hiermee meer controle krijgt over je eigen leven en wat je zoal doet.

Wees hierin assertief en weet wat je grenzen zijn. Wanneer iets je niet lukt of wanneer je iets niet wil, is het belangrijk om eerlijk te zijn. Je hoeft geen rare excuses te verzinnen; je kunt gewoon eerlijk zijn op een rustige manier. Het kan helpen om hier actief mee aan de slag te gaan zodat je uiteindelijk beter nee kunt zeggen. Begin klein en ga steeds een stapje verder.

4. Investeer in een goede nachtrust voor minder stress

Een groot deel van de Nederlanders heeft last van slaapproblemen. Het nadeel van een slechte nachtrust is dat je er overdag mee te maken krijgt. Je kunt je minder goed concentreren, je hebt weinig energie en je voelt je prikkelbaar. Dingen die normaal heel klein zijn, lijken veel groter waardoor je nog sneller de werkdruk voelt. Dat gevoel moet je voor zijn door te investeren in een goede nachtrust.

Denk hierbij aan het instellen van een vast ritme: ga iedere dag op hetzelfde tijdstip naar bed en sta elke dag op hetzelfde tijdstip op. Probeer om dutjes overdag te vermijden zodat je ‘s avonds goed moe bent en in slaap kunt vallen. Het is belangrijk om je slaapkamer eens onder de loep te nemen. Misschien heb je een nieuw matras nodig en is het niet donker genoeg in de ruimte waarin je slaapt. Kleine aanpassingen kunnen ervoor zorgen dat je beter slaapt en minder werkdruk ervaart.