Spring naar de content
bron: arthur van amerongen

Wat een genot, die totale verbijstering bij het linkse journaille en hun clubjes D66 en GroenLinks. Hup Caroline!

De boeren- en burgeropstand is het beste wat Nederland in lange tijden is overkomen, schrijft Arthur van Amerongen. ‘De trekker en de omgekeerde vlag bleken de beste wapens tegen de waanzin van het klimaatakkoord.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Arthur van Amerongen

Ik had al zo genoten van de verkiezingsuitzending bij de NPO afgelopen woensdag, maar gisteren en vandaag kwam de echte pret: de bittere en azijnzure reacties van het intens teleurgestelde en verbijsterde linkse journaille.

Neem nou Bertje Wagendorp van de Volkskrant vandaag:

“Het full-service communicatiebureau ReMarkAble uit Deventer boekte woensdag het grootste succes uit de 27-jarige historie van het bedrijf met de spectaculaire politieke machtsovername door de BoerBurgerBeweging in de verkiezingen voor de Provinciale Staten, een coup die in de Nederlandse politieke geschiedenis niet eerder is vertoond.”

En zijn slotconclusie:

“Maar de belangrijkste conclusie is toch dat communicatiebureaus een politieke partij kunnen oprichten als onderdeel van de marketingmix. Dat kan, dat mag en dat biedt ongekende mogelijkheden; al ben ik er nog niet helemaal uit of de kiezer daarmee wordt ge- of misbruikt.”

Wat ik nou bizar vind, is dat Sigrid Kaag bij de vorige verkiezingen gesteund werd door een nog veel machtiger communicatiebureau: een monsterverbond van vrijwel alle dagbladen, de radio en de televisie. Kijk maar even naar dit draadje.

Die schaamteloze verstrengeling van politiek en journalistiek werd door de Bertoiden volstrekt normaal gevonden. Het geeft de totale kinderachtigheid van Bertje precies aan: de monsterzege van de BBB heeft niets te maken met de stem des volks, maar kan geheel op het conto van een communicatiebureautje in Deventer worden geschreven.

En wat te denken van de krankzinnige reactie van Rob Wijnberg van De Correspondent?

“Dat frame van ‘BBB negeren = burger negeren’ is enkel gebaseerd op het feit dat BBB ‘de grootste’ is geworden in een politiek landschap van lilliputters. Maar NL als geheel heeft uitgesproken pro-klimaat en pro-stikstofbeleid gestemd (GL + PvdA + Volt + Dieren + D66 + kabinet).”

Ik reageerde subtiel met: “FC Emmen, Excelsior, FC Groningen en SC Cambuur hebben samen meer punten dan koploper Feyenoord en zijn dus de echte kampioenen.”

Wat ik nou bizar vind, is dat Sigrid Kaag bij de vorige verkiezingen gesteund werd door een nog veel machtiger communicatiebureau: een monsterverbond van vrijwel alle dagbladen, de radio en de televisie.

Dat boeren en burgers hatend woke Nederland in een waan en een grootstedelijke bubbel leeft, werd de afgelopen twee dagen meer dan duidelijk. Klaver en Kuiken lieten notabene taart aanrukken, terwijl GroenLinks zelfs in GL-bolwerk Utrecht verloor. Hoe een groot bord hebben die gasten voor hun kop?

De haatcampagne tegen Caroline en de BBB was al schaamteloos losgebarsten in de Volkskrant. Hier bijvoorbeeld, en hier. De onafhankelijke journalist Marcia Luyten (Buitenhof) spoot haar vitriool:

“Wat door BoerBeerputBelang uitgekiend wordt gepresenteerd als simpele vragen van Caroline en voor iedereen te begrijpen antwoorden, is giftige scepsis in een kwetsbaar democratisch systeem.”

En clickbaitkabouter Schimmeldwerg:

“Nu het monster zich tegen haar keert, zal Van der Plas beseffen met welk vuur ze heeft gespeeld. Ze zal inzien dat door het klakkeloos overnemen van extreem-rechtse riedeltjes, bijvoorbeeld over asielzoekers die boeren verdrijven, niet alleen haar kandidatenlijst wordt bevolkt door bedenkelijke types, maar ze ook de kiem heeft gelegd voor haar eigen onveiligheid. Als buitenstaander zou je kunnen denken dat het prima is dat populisten elkaar de tent uitvechten, maar wat hebben we eraan als het totale aantal zetels voor extreem-rechts gewoon blijft doorgroeien? Nederlanders hebben deze week rechts van de VVD keuze tussen proleet-rechts (BVNL), nationalistisch-rechts (PVV), boeren-rechts (BBB), kleinburgerlijk-rechts (JA21) en het fascistische FvD. Bij elkaar opgeteld gaat dat naar de 30 procent, waarmee populistisch-rechts de grootste politieke stroming van Nederland is.”

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Kies een abonnement

En in Tubantia (dezelfde eigenaar als de Volkskrant) waar gewezen Mager Mannetje Daan Bonenkamp nu de scepter zwaait, krijste Nathalie Baartman: “Als je als politieke partij drie B’s nodig hebt om stotterend te verkondigen dat het iedere dag b-b-beter wordt, twijfel je zelf ook aan deze leus. En terecht. Niemand is gebaat bij de BBB. Geen boer en geen boom. De BBB is de blindedarmontsteking van het CDA.”

Ik was afgelopen dinsdag even op bezoek bij Caroline, in de fractiekamer van de BBB in Den Haag, in het kader van mijn serie Europese Patriotten. Aanstaande zaterdagavond exclusief op de GeenStijl!

Caroline had het razend druk, toch maakt ze tijd voor mij vrij. Ik zat tussen Sven Kockelmann en Floor Bremer, had een half uurtje en het werd drie kwartier. Toen we de fractiekamer uitkwamen, stond Floortje daar duidelijk gepikeerd te dribbelen met haar cameraman. Caroline schoot in de lach. Ze vertelde mij dat ze de Stentor, een DPG-krant voor Oost-Nederland, haar gevolgd had en dat de Stentor een grote reportage had geplaatst. Tubantia – ook DPG en ook Oost-Nederland – plaatste die reportage niet, terwijl in die hoek van Nederland de meeste BBB-stemmers wonen. En wie is de hoofdredacteur daar? Juist, de reeds genoemde Daan Bonenkamp, een gesjeesd mager mannetje van Kaag.

Ik las dolgraag boeken over boeren, of het nou over Bartje ging of over de jongens van de Kameleon.

Ik interviewde Caroline twee jaar geleden met Rob Muntz voor Corona Ontbijt TV. We waren de eerste die haar interviewden, ze begon er meteen over in de fractiekamer in Den Haag. Muntz komt uit Nunspeet, ik uit Ede. Ik ben een zoon van de Veluwe, en toen ik mij liet fotograferen naast een omgekeerde Nederlandse vlag werd ik dan ook meteen afgeserveerd als fascist. Maar ik hou echt van boeren! Als kind ging ik letterlijk de boer op. Op mijn driewieler moest ik door weer en wind en tijdens diverse hongerwinters eieren, aardappelen, kroten, koolrapen, groenten en fruit, kaas, melk en biest halen. Niet alles tegelijk natuurlijk want ik was niet helemaal volgroeid en als er in mijn rugzakje meer dan een kilo piepers zaten, brak mijn ruggengraat. Biest is de eerste melk van een koe die net gekalfd heeft. Daar kruimel je beschuit doorheen en dat smaakt goddelijk. Ik vertrouw mijn geheugen niet helemaal (meer) en heb biest even gekoekelt: bij koeien wordt de eerste melk na het kalven griest genoemd; de tweede melk, vanaf twaalf uur na het kalven, wordt biest genoemd. Dit zijn termen die stammen uit de 19e eeuw of nog eerder. In verband met de andere samenstelling mag biest de eerste dagen niet in de melktank. Na een dag of veertien noemt men het geen biest meer.

Ik las dolgraag boeken over boeren, of het nou over Bartje ging of over de jongens van de Kameleon. Als kind verslond ik de boeken van Louwrens Penning over de Tweede Boerenoorlog in Zuid-Afrika. Wat een geweldige titels: De leeuw van Modderspruit, De held van Spionkop en De overwinnaar van Nooitgedacht. Ik was gek op de legendarische Boertjes van Buuten. Ach, wie kent ze nog: Gait-Jan Kruutmoes, Drika, Lubbert van Gortel, Boer Voorthuizen en Bertus Bolknak. Vroeger werd er nog mooie muziek gemaakt.

De boeren- en burgeropstand is het beste wat Nederland in lange tijden is overkomen. De trekker en de omgekeerde vlag bleken de beste wapens tegen de waanzin van het klimaatakkoord. Ach, ik moest weer denken aan De Vrije Veluwse Boeren en Boer Koekoek, wat een schitterende beelden uit het idyllische Vaassen in 1961!

En waar is de gesjeesde zuivelkoningin Tjeerd de Groot trouwens gebleven? De man die opriep tot het cancellen van de koelakken! De man achter dit enorme succes van BBB! Graag deze Amber Alert-twiet delen!

En laat mij geheel in stijl afsluiten met dit schitterende gedicht:

Ballade van den boer

van J.W.F. Werumeus Buning.

Er stonden drie kruisen op Golgotha,
Maar de boer hij ploegde voort.
Magdalena, Maria, Veronica,
Maar de boer hij ploegde voort,
En toen zijn akker ten einde was,
Toen keerde de boer den ploeg
En hij knielde naast zijn ploeg in het gras,
En de boer, hij werd verhoord.

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word lid, al vanaf €4 per maand.