Spring naar de content
bron: pexels

Meer import occasions in Nederland: 4 tips voor invoer van auto

De laatste jaren worden er vaker occasions uit het buitenland gehaald dan eerder, blijkt uit onderzoek van Autoweek. Dit heeft onder andere te maken met de pandemie, de economische crisis en het wereldwijde chiptekort waardoor mensen bijna geen andere keuze hebben dan te gaan voor een tweedehands auto.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Een auto kopen vanuit het buitenland is spannend, omdat je geen idee hebt wat voor auto je eigenlijk koopt. Natuurlijk kun je goed online onderzoek doen en krijg je foto’s te zien, maar verder? Daarom hebben we in dit artikel enkele tips verzameld voor het succesvol invoeren van een auto in Nederland en import kosten berekenen.

1. Controleer de aanwezigheid van juiste papieren

Juist nu het alsmaar populairder is om auto’s uit het buitenland te importeren, zullen er aanbieders zijn die je een spreekwoordelijke kat in de zak proberen te verkopen. Het nadeel van een auto kopen in het buitenland is namelijk dat je niet even langs kan hoppen om de auto te bekijken of om een testrondje te maken. Wat je wel kunt doen, en wat je zelfs moet doen, is controleren of de juiste papieren aanwezig zijn.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Dat klinkt moeilijker dan het is, want in de praktijk betekent dit dat je in ieder geval moet checken of het kentekenbewijs compleet is. In sommige landen bestaat dit bewijs namelijk uit meerdere delen. Je raadt het al: je hebt alle delen nodig wanneer je de auto naar Nederland laat vervoeren en invoeren. Wat ook een aanrader is, is om te controleren of het VIN op het kentekenbewijs hetzelfde is als het VIN dat in de auto staat vermeld. Dit kan weliswaar pas op het moment dat de auto er is, maar is wel belangrijk om te doen.

2. Schakel hulp in van betrouwbare importeur

Let er ook op dat je de auto laat invoeren door een betrouwbare partner. Er zijn verschillende bedrijven die dit voor je doen. Neem bijvoorbeeld Das Import, een merkdealer die ocassions uit Duitsland haalt en laat invoeren in Nederland. Wanneer je via zo’n dealer op zoek gaat naar een tweedehands auto uit het buitenland hoef je zelf niet zoveel werk te doen. Ideaal!

Juist omdat het hele proces van in het buitenland een auto kopen zo bewerkelijk is, is het aan te raden om dit door zo’n professional te laten doen. Zij hebben vaak al jarenlang ervaring en weten daarom precies waar ze op moeten letten bij het importeren van een auto. Zo weten ze bijvoorbeeld ook waar de valkuilen liggen en waar je wel of niet voor moet gaan.

3. Niet alleen op uiterlijk afgaan

Wanneer je een auto uit het buitenland haalt, moet je weten dat je nooit zomaar op het uiterlijk af moet gaan. Heb je de mogelijkheid om de auto ergens in Nederland al te bekijken dan moet je dat zeker doen, zodat je zelf een goed beeld krijgt van de occasion. Duik even onder het voertuig, maak een proefrit en neem iemand mee met verstand van zaken. Is het echter niet mogelijk om de auto in het echt te bekijken?

Doe dan verder onderzoek. Tegenwoordig kun je heel wat informatie via internet opzoeken over de geschiedenis van een occasion. Vraag ook naar een eventueel APK-rapport en onderhoudsgeschiedenis. Ook in het buitenland moeten auto’s over dergelijke gegevens beschikken. Vervolgens neemt de RDW bij de invoerkeuring de vervaldatum van het APK-rapport over als de auto uit een EU-land komt.

4. Import kosten berekenen: controleer hoeveel BPM je moet betalen

Tot slot is het verstandig om alvast te kijken naar hoeveel BPM je moet betalen. Sterker nog: dat is zelfs een van de belangrijkste onderdelen om te kunnen bepalen of een bepaalde auto importeren überhaupt het geld waard is. Kom je er pas in Nederland achter dat de BPM in verhouding veel te hoog ligt dan is dat het importeren niet waard. De hoogte van de BPM verschilt per voertuig en de belasting moet je afdragen aan de Belastingdienst.

Over het algemeen geldt dat wanneer je een jonge occasion uit Duitsland haalt het financieel gezien sowieso al aantrekkelijker is dan wanneer je zo’n auto in Nederland koopt, ongeacht de hoogte van de BPM. Dat komt omdat zo’n auto in Duitsland vaak al duizenden euro’s goedkoper is dan in Nederland. Check ook wat de totale importkosten gaan worden door import kosten berekenen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan en het vooral een leuke aankoop kan blijven.