Spring naar de content

Wat zijn de voordelen van regentonnen?

Hoewel je misschien pas onlangs hebt gemerkt dat regentonnen in je buurt opduiken, bestaat het concept al duizenden jaren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Er is archeologisch bewijs van het opvangen van regenwater tot wel 4000 jaar geleden! En hoewel de materialen die zijn gebruikt om de regentonnen te maken zijn veranderd, is het doel hetzelfde: een natuurlijke hulpbron verzamelen voor gebruik buitenshuis. Het is dan ook goed idee om minstens één regenton in je tuin te plaatsen. We noemen later waarvoor je het verzamelde water kunt gebruiken, eerst leggen we de voordelen van deze tonnen uit!

Beschermt de natuurlijke waterwegen 

Experts zeggen dat het opvangen van regenwater bij slecht weer de druk op lokale watersystemen kan verlichten. Als een regenwaterzuiveringsinstallatie overweldigd raakt en niet in staat is om het binnenkomende water en afvalwater zo snel te behandelen als het binnenkomt, wordt het onbehandeld in een lokaal water (rivier, kustlijn, oceaan) gedumpt. Dit is duidelijk niet ideaal om een ​​aantal redenen, waaronder de vervuiling van lokale waterbronnen, wat zowel slecht is voor mensen die die gebieden misschien gebruiken voor recreatie, als ook slecht voor het lokale milieu.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Bespaart je geld

Regentonnen  kunnen je bovendien helpen geld te besparen op je waterrekening. Het bedrag is afhankelijk van je verbruik en de lokale waterkosten. Het zorgt er ook voor dat je water bij de hand hebt in tijden van droogte, waar we vanwege de droge en warme zomers steeds meer last van krijgen in ons land.

Vult lokale watervoerende lagen aan

Experts benoemen dat menselijke ontwikkeling natuurlijke landschappen heeft veranderd door oppervlakken toe te voegen waar regen niet doorheen kan dringen (opritten, trottoirs, daken, enz.). Vaak stroomt het de oprit af, naar een straat, en komt het regenwatersysteem binnen, waar het verder weg wordt gevoerd en meestal eindigt in een rivier, meer of oceaan. Dit betekent minder water voor planten en uiteindelijk minder water dat de lokale watervoerende lagen aanvult. Door je planten water te geven uit een regenton, kan het water worden verdeeld over lokale watervoerende lagen. 

Vermindert je ecologische voetafdruk

Wanneer je je regentonwater gebruikt in plaats van je kraan of slang open te draaien, verlaag je je energiebehoefte omdat het water niet hoeft te worden verplaatst en behandeld zoals gemeentelijke watersystemen dat doen. Bovendien ga je op deze manier ook erosie tegen en zorg je er dus voor dat de afvoer niet in de riolering terechtkomt.

Kan voor meerdere doeleinden gebruikt worden

Nadat je een regenton in je tuin hebt gezet, zal deze direct water gaan opvangen zodra het regent. Je kunt dit verzamelde water geven aan de planten en bloemen in je tuin. Naast het water geven van planten en bloemen, stelden experts ook nog deze niet-drinkbare toepassingen voor:

  • Wassen van auto’s, ramen, terrassen en andere buitenoppervlakken. Regenwater heeft namelijk meestal een neutrale pH-waarde, waardoor het perfect is voor het wassen van auto’s.
  • Bijvullen van vogelbaden, koivijvers, waterpartijen en zwembaden.
  • Je tuingereedschap, laarzen en schoenen afspoelen.
  • Toiletten doorspoelen.
  • Compostbakken vochtig houden.

Zo blijkt dat het hebben van een regenton in je tuin absoluut handig is!