Spring naar de content

Thuiswerken: een uitdaging voor cybersecurity

Tegenwoordig werken meer mensen dan ooit tevoren vanuit huis of een andere locatie naar keuze.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Naar kantoor gaan is voor hen optioneel en dat houden ze het liefste zo. Hoewel thuiswerken vele voordelen biedt, brengt het ook nieuwe uitdagingen met zich mee met name op het gebied van cybersecurity. Het blijkt voor bedrijven nog altijd een uitdaging om ervoor te zorgen dat hun werknemers optimaal beschermd zijn tegen cyberaanvallen. Het aanklikken van een verkeerde link kan leiden tot diefstal van privacygevoelige informatie zoals inkomens- en betaalgegevens.

Abboneer op een lidmaadschap

HP/De Tijd heeft een gratis app

Ontvang dagelijks actuele achtergrond, opinie en inspiratie op het nieuws op uw smartphone of tablet. Lees de actuele columns van onze website, blader door de laatst verschenen nummers en krijg exclusief toegang tot eerdere edities.

Download de app

Thuiswerkers vormen een risico

Het is belangrijk dat bedrijven de nodige maatregelen treffen om de apparaten die werknemers gebruiken om vanuit huis te werken te beschermen. Het nemen van de juiste voorzorgsmaatregelen kan de veiligheid aanzienlijk verhogen. Cybercriminelen zijn immers constant op zoek naar manieren om misbruik te maken zwakke plekken in het systeem. En thuiswerken biedt hier helaas een ideale gelegenheid voor.

Persoonlijke apparaten en netwerken niet voldoende beveiligd

Werknemers die vanuit huis werken vormen onder andere een zwakke plek omdat ze regelmatig vanaf persoonlijke apparaten werken. Daarbij maken ze gebruik van het persoonlijke WiFi-netwerk die niet dezelfde veiligheidsmechanismen heeft als het netwerk van een bedrijf. Dit betekent mogelijk dat cybercriminelen gemakkelijker toegang krijgen tot het netwerk of apparaten. Ook staan thuiswerkers onder minder toezicht waardoor ze vaker slachtoffer worden van cybermisdaden zoals malware en phishingberichten. Cybercriminelen zijn zich hier maar al te bewust van. Daarom is het belangrijk dat zowel bedrijven als werknemers de juiste maatregelen nemen om thuiswerken veilig te maken.

Jezelf beschermen tegen cybercriminaliteit

Echter, niet alleen bedrijven en werknemers moeten zich bewust zijn van de risico’s. Iedereen die zijn of haar persoonlijke gegevens op het internet deelt kan het slachtoffer worden van cybercriminelen. Daarom is het belangrijk dat je voor diensten waarbij je betaalgegevens deelt zoals online shops, maar ook online wedden op sport, jezelf beschermd tegen cybercriminaliteit. Dit kun je doen door alleen gebruik te maken van betrouwbare websites vanaf persoonlijke apparaten en netwerken die voldoende beveiligd zijn. Ook het gebruik van sterke wachtwoorden en beveiligde betaalmethoden zijn belangrijke maatregelen om jezelf te beschermen. Daarnaast is het verstandig om alert te zijn op verdachte activiteiten zoals phishingberichten.

Privacygevoelige informatie van bedrijven beschermen

Thuiswerkers hebben vaak toegang tot gevoelige informatie via de verschillende systemen van het bedrijf. Dit kan variëren van privacygevoelige informatie van klanten tot persoonlijke gegevens van werknemers of het bedrijf. Daarom is het essentieel dat elk bedrijf de nodige stappen neemt om deze informatie voldoende te beschermen. Het is tevens belangrijk dat werknemers zich bewust zijn van het belang van het beschermen van deze informatie. Hiervoor moeten ze getraind worden in het veilig omgaan met informatie en gegevens op kantoor, maar ook wanneer ze vanuit huis werken.

Dit kan bijvoorbeeld door werknemers een VPN te laten gebruiken of een tweestapsverificatie te gebruiken. Regelmatig de software-update installeren is ook van groot belang. Daarnaast kunnen bedrijven speciale trainingen geven waarbij ze werknemers van alles leren over cybercriminaliteit. Er zijn bijvoorbeeld speciale opdrachten die ze uit kunnen voeren waarbij getest wordt hoe goed ze een verdachte berichten en links herkennen. Verder moeten bedrijven duidelijke richtlijnen opstellen over het veilig gebruik van persoonlijke apparaten en netwerken evenals het rapporteren van verdachte activiteiten. 

Samenwerking is cruciaal voor veilig thuiswerken

Als bedrijven en werknemers samenwerking om de veiligheid van gevoelige informatie te waarborgen, dan kunnen werknemers zonder problemen blijven thuiswerken. Op dit te kunnen realiseren is het essentieel dat bedrijven investeringen maken in apparatuur en software die de persoonlijke apparaten en netwerken van de werknemers beschermen. Het even belangrijk om werknemers bewust te maken van de risico’s en hen te motiveren om voorzorgsmaatregelen te treffen.