Spring naar de content

De slimme lens: een ideaal van de verre toekomst of binnenkort werkelijkheid?

Een aantal jaar geleden kwam Google met de Google Glass aanzetten, maar het succes van de slimme bril bleef uit. Het idee was dat je een computer in je bril zou hebben, waarmee je te allen tijde toegang had tot apps en internet. Op die manier danste een virtuele wereld voor je ogen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

De Google Glass bleek een flop te zijn, maar tech-bedrijven (lees: koploper Mojo Vision) zijn niet stil blijven zitten. Slimme contactlenzen met augmented reality moeten de nieuwste Google Glass worden. Wat hebben we echter aan deze slimme contactlenzen en gaat iemand nog uitleggen wat augmented reality eigenlijk is?

Slimme contactlenzen met augmented reality

Augmented reality (AR) is letterlijk vertaald een ‘toegevoegde werkelijkheid’. Producenten van slimme lenzen doelen hiermee op de extra dimensie van de nieuwe lenzen, die een virtueel beeld als extra laag over je werkelijke zicht plaatst. Door de lenzen met je ogen aan te sturen, kun je gebruik maken van de virtuele werkelijkheid van de lenzen. AR moet echter niet verward worden met VR – een technologische ontwikkeling waarbij je met een VR-bril in een andere wereld terecht komt en deze met je lichaam kunt aansturen. Bij AR bevind je je namelijk gewoon in de wereld zoals je die kent, alleen is er nu een extra dimensie aan toegevoegd.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Doen slimme lenzen wel hun werk?

De slimme lens zou geen lens heten als het niet zou functioneren als een reguliere lens. Zo kun je met de AR-lenzen inzoomen en uitzoomen, waardoor je niet meer hoeft te corrigeren voor bijziendheid of verziendheid. Ook heeft het een speciale functie waarmee je objecten in het donker beter kunt zien, wat ideaal is voor mensen die nachtblind zijn. Multifocale lenzen, lenzen met cilinder en reguliere lenzen lijken op die manier vervangen te worden door de slimme lens. Daarbij komt dat AR-contactlenzen allerlei metingen uit kunnen voeren en je zo op de hoogte houden van zaken als het traanvocht- en zuurstofgehalte in je ogen. Zouden de slimme lenzen, net als de smartwatch bijvoorbeeld, in de nabije toekomst het nieuwe normaal worden?

Te vroeg gejuicht voor slimme lenzen

Hoewel de AR-contactlenzen perspectief lijken te bieden, is het de vraag of dit een ware doorbraak in de lenzenindustrie genoemd kan worden. Mogelijk zien we het niet zitten om continu door dit soort contactlenzen te kijken. Daarbij komt dat de kosten voor de productie van de lens hoog oplopen, wat de geïnteresseerde consument uiteraard zal merken in de prijs. Ook is het moeilijk om je voor te stellen hoe het is om de wereld door een AR-lens te bekijken en wat de voordelen voor jou persoonlijk zullen zijn. Je telefoon biedt bovendien ook al AR-functies, waardoor het niet per definitie de toevoeging zal zijn waar je op hoopt. Desondanks is het zeker de moeite waard om de ontwikkelingen van de AR-lenzen bij te houden, aangezien de lens tegen een lagere kostprijs veel te bieden heeft. Zo zal je nooit meer de weg kwijtraken in een vreemde stad en verkrijg je in één oogopslag allerlei informatie over de wereld om je heen.