Spring naar de content
bron: nos

NOS Nieuws en Joop.nl in kwestie Laurens Buijs: dom, laf en kwaadaardig

Hoe NOS Nieuws een geraadpleegde deskundige voor de bus gooit uit angst voor cancelwoede en hoe BNNVARA's 'opiniesite' Joop hem nog een extra trap na geeft.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jan Kuitenbrouwer

Ik heb mij de afgelopen weken moeten inhouden om me niet in de discussie te mengen rond Laurens Buijs, de docent die bij de UvA problemen kreeg vanwege zijn opvattingen over, met name, het fenomeen ‘non-binariteit’. Zoals u misschien weet ben ik zelf ook in ‘opspraak’ geraakt vanwege mijn opvattingen over gender, aanleiding voor de Volkskrant om mijn column te beëindigen. Mijn eerste reactie op de commotie rond Buijs was: ziedaar een lotgenoot, misschien moet ik hem mijn steun betuigen. Naarmate de kwestie voortduurde en ik meer over en van hem las, zakte die aandrang weer. Buijs leek in de greep te raken van een soort Messias-Martelaarscomplex. Hij was overal en nergens tegelijk, met nieuwe, nog wildere uitspraken en niet te volgen reacties op reacties op reacties van valse beschuldigingen door malafide elementen, gevolgd door nieuwe dolkstoten en zweepslagen, schaamteloos verraad en schandalig bedrog, tot hij erbij stond als Jezus op een ansichtkaart uit het Vaticaan: asgrauw, hologig en bloedend uit vele openingen. Ik kreeg de indruk dat wij getuige waren van een openbare gekwording. Ook zijn bereidheid om zich de adhesie van radicaal rechts te laten aanleunen en aan te schuiven bij de wappies van Ongehoord Nieuws, temperde mijn animo.

Buijs is zelf homoseksueel, noemt zichzelf links, stemt naar eigen zeggen op BIJ1, maakte naam met onderzoek naar geweld tegen homo’s, maar ook is hij sceptisch over de grote transgenderhausse. Hij twijfelt met name aan de ‘nonbinaire’ genderidentiteit, die de laatste jaren sterk in opkomst is.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap