Spring naar de content

Pas verschenen: Grunberg, Flam en De Boer

Thomas van den Bergh bespreekt Waarheidsliefde en biefstuk van Arnon Grunberg, Ik zal alles verdragen, ook mezelf van Leopold Flam en De vrouw van mijn vader van Hadassah de Boer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Thomas van den Bergh

Zelfportret

In deze royale bundel heeft Grunberg zijn essays over lezen en schrijven samengebracht. Het zijn sterk uiteenlopende stukken, zowel in vorm als in lengte, die hij over een periode van meer dan 25 jaar heeft geschreven – voor NRC Handelsblad, de Volkskrant, De Groene Amsterdammer, als inleiding bij diverse boekuitgaven, et cetera. Soms behandelt Grunberg een specifiek thema (ironie, taboes); vaker gaat het over het oeuvre van een bewonderd auteur, zoals Willem Elsschot, Marcel Proust, Elfriede Jelinek, Guy de Maupassant. Aan Jan Wolkers, Isaak Babel, Frans Kellendonk, Franz Kafka en Karel van het Reve wijdde hij twee essays, aan J.M. Coetzee zelfs drie.

Al grasduinende kun je niet anders dan bewondering opbrengen voor Grunbergs scherpzinnigheid en belezenheid. Soms is zijn redeneertrant dermate geconcentreerd dat de verstaanbaarheid in het geding komt, maar alles samen vormen deze essays een mooi, verkapt zelfportret van een schrijver met een haast maniakale scheppingsdrang.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap