Spring naar de content
bron: anp

Willem-Alexander: de bal moet zelf het werk doen

Tien jaar na het bestijgen van de troon door Willem-Alexander is de toestand van de Nederlandse monarchie deplorabel. Likkebaardend hebben actualiteitenrubrieken de steeds maar dalende populariteit in beeld gebracht. Er lijkt geen weg terug, al moeten de republikeinen ook weer niet al te hard juichen, schrijft Max Pam.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Max Pam

In 1996 werd het eerste en enige echte Republikeins Genootschap opgericht. Dat gebeurde onder leiding van Elsevier-topman Pierre Vinken. Andere oprichters waren onder meer: Martin van Amerongen (journalist), Wim Duisenberg (bankdirecteur), Ad Dunning (arts) en Ben Knapen (hoofdredacteur). Laatstgenoemde trok zich snel terug, toen bleek dat hij er last van kreeg bij de verwezenlijking van zijn politieke aspiraties.

In het beginselprogramma stond: ‘Het lidmaatschap van het Republikeins Genootschap is het doel ervan. Het genootschap heeft geen statuten of plannen. De deelnemers aan het genootschap bevorderen individueel of collectief de discussie over de Nederlandse staatsvorm, totdat de volksgunst voor het erfelijk koningschap voldoende zal zijn afgenomen om de republiek op vreedzame wijze te herstellen. Het bestaan van het genootschap is een signaal dat op den duur tot bezinning zal leiden.’

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap