Spring naar de content
bron: anp

Genderstudies Nijmegen: de aarde is plat

Die explosieve toename van tieners die in transitie willen, waar komt die toch vandaan? Het Ministerie van VWS liet het uitzoeken. Helaas door een team Nijmeegse flat earthers. 'Niets te zien hier, doorlopen maar.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Kuitenbrouwer

Stel, je bent medicus en je ontwikkelt een nieuwe behandeling. Je moet nog wetenschappelijk bewijzen dat hij echt werkt en veilig is, maar voor je dat gedaan hebt komt er vanuit de medische wereld een grote belangstelling om deze behandeling in te voeren. Er is nog veel onduidelijk, dus eigenlijk moet je collega’s ontraden hem zomaar toe te passen, maar je ijdelheid en ambitie winnen het van je wetenschappelijke geweten, je publiceert een paar flinterdunne, suggestieve artikelen en beveelt de behandeling van harte aan bij klinieken over de hele wereld. Lange tijd gaat alles goed, de vraag naar de behandeling neemt sterk toe, maar dan beginnen er artikelen te verschijnen waaruit blijkt dat zij op langere termijn misschien schadelijker is dan de kwaal, en zonder solide wetenschappelijke basis nooit ingevoerd had mogen worden.

In de media staan patiënten op die spijt hebben van de behandeling en claimen niet goed te zijn voorgelicht over de risico’s. Steeds meer klinieken schaffen de behandeling af, en steeds vaker krijg je als uitvinder de vraag of je je niet vergist hebt en zelf ook met de behandeling zou moeten stoppen. Wat doe je dan?

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap