Spring naar de content
bron: pexels

Geur van de grill

Verspil geen Beaujolais, Bourgogne of rosé bij gegrild vlees. Neen, wat je nodig hebt, zijn wijnen met veel smaak en body en liefst wat hout, schrijft Master of Wine Cees van Casteren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Cees van Casteren

Voor Shakespeare waren het rozen. Voor Jean-Baptiste Grenouille in Das Parfum waren het jonge meisjes. Voor Bill Kilgore, de psychopaat in Apocalypse Now, was het napalm, en voor mij is het de barbecue. Er is geen geur aantrekkelijker dan van ingrediënten die al sissend hun licht geroosterde geur afgeven. 'Dan leef je helaas in het verkeerde land, Cees’, zul je vast zeggen. En inderdaad hebben we dit voorjaar het houtskool maar een paar keer kunnen aansteken. Ik gebruik mijn gas aangedreven grill echter meerdere malen per week, het hele jaar door, zomer en winter. Al geef ik graag toe dat de meest toegewijde barbecuers te vinden zijn in outdoorlanden als Argentinië, Australië en Zuid-Afrika, waar het hele jaar zomer is. Het zijn de thuishavens van de ‘asado’, de ‘barbie’ en de ‘braai’. Grillen staat hier synoniem met vlees: vooral steaks, wild en ribs. Op mijn grill daarentegen ligt meer vis, schelp- en schaaldieren en groente dan vlees. Gegrilde groente heeft meer bite en frisheid dan de doorkookte boontjes van het fornuis. Ook heeft de BBQ als bijkomend voordeel dat de keuken niet dagen later nog naar de kabeljauw ruikt en dat je minder af te wassen hebt. 

Voor veel mensen is de vraag echter niet wat op de grill te leggen, maar wat voor wijn erbij te drinken. Bij vlees zijn dat robuuste wijnen. Wijnen die tegen een stootje kunnen, die bestand zijn tegen de rijke smaken van de gegrilde hap. Verspil geen Beaujolais, Bourgogne of rosé bij gegrild vlees. Neen, wat je nodig hebt, zijn wijnen met veel smaak en body en liefst wat hout (vooral Amerikaans eiken geeft een rokerige smaak aan de wijn). En hoewel ik normaliter geen fan ben van wijnen met 14-14½% en veel hout, maak ik voor de barbecue een uitzondering. Hetzelfde geldt voor tannine. Dat is waarom Malbec, Shiraz/Syrah, Tannat, Grenache, Cabernet Sauvignon, Carmenère en Pinotage zo populair zijn in de landen met een barbecuetraditie. Bij vis zoek ik naar op barrique gerijpte rijpe witte wijnen zoals Chenin Blanc en Chardonnay, met name uit Argentinië, Zuid-Afrika, Chili en Australië. En hoeveel je aan dat soort wijnen zou moeten besteden? Ik houd het meestal beperkt tot een tien tot vijftien euro. Het heeft weinig zin een exclusieve wijn met een subtiel of complex parfum te kiezen als het bouquet vroeg of laat toch verloren gaat in de geur van de grill.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap