Spring naar de content
bron: anp

Radboud Genderstudies, voor al uw gaslicht

Minister Kuipers van VWS wil weten of het een goed idee is om de medische transzorg drastisch uit te breiden. De genderwetenschappers van de Radboud Universiteit leiden hem om de tuin, schrijft Jan Kuitenbrouwer. 'Soms neemt de feitenmanipulatie verdachte vormen aan.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jan Kuitenbrouwer

Tot 2010 meldden zich in Nederland gemiddeld zo’n 200 patiënten per jaar bij een genderkliniek, onder wie zo’n 60 jongeren. Zulke klinieken zijn gespecialiseerd in onomkeerbare medische behandelingen waardoor je van ‘gender’ verandert. Rond 2013 gaat de lijn steil omhoog. In 2022 stonden er in Nederland bijna 6000 mensen op de wachtlijst en waren er ruim 5000 in behandeling, onder wie 1600 minderjarigen. Deze trend is internationaal. Minderjarige patiënten bij de Britse genderkliniek Tavistock: van 51 in 2009 naar 3585 in 2022, zeventig maal zoveel. De transbeweging schreeuwt ook in Nederland om meer zorgcapaciteit zodat je sneller behandeld kunt worden, maar de regering wil eerst weten waar die enorme toename van patiënten vandaan komt. Een team van de Radboud Universiteit heeft onderzoek gedaan en vorige week haar bevindingen gepresenteerd in een rapport getiteld Mijn gender, wiens zorg?

Voor een officieel beleidsonderzoek heeft het een vrij hoog scriptiegehalte. Het wemelt van de stijlfouten (’tegenreactie’), denkfouten (‘gendercongruentie wordt als normaal gezien, incongruentie als afwijkend’) en rammelende zinnen (‘daarmee kunnen kokervisie voorkomt en nieuwe oplossingen’). Het ene moment worden wetenschappelijke publicaties afgedaan wegens gebrek aan onomstotelijk bewijs en even verderop wordt verwezen naar blogs en beschouwingen alsof het wetenschappelijke publicaties zijn.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 6 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap