Spring naar de content
bron: pixababy

Telecombedrijven blijven vernieuwen, mobiel internet steeds populairder

De Nederlandse telecomproviders blijven vernieuwen. Consumenten kunnen bij de grote providers steeds vaker gratis gebruik maken van 5G.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Dat betekent dat de snellere internetverbinding inbegrepen is bij de bundel. Maar tegelijkertijd blijven die mogelijkheden bij de kleinere providers achter. Een aantal kleine providers heeft het inmiddels mogelijk gemaakt voor klanten om gebruik te maken van 5G, maar nog steeds is de nieuwe technologie jaren na invoering niet de norm. Wel is te merken dat de grote mobiele netwerken zeker niet stilstaan.

Ontwikkelingen bij de telecomproviders

Inmiddels zijn de eerste bedrijven zoals T-Mobile begonnen met het landelijk afschakelen van het 2G-netwerk. Op 1 juni 2023 is het niet meer mogelijk om van deze techniek gebruik te maken. Het is dan alleen mogelijk om gebruik te maken van 3G, 4G of 5G. KPN zet zelfs nog een stapje harder en kiest er voor om niet alleen 2G, maar ook 3G niet meer te gebruiken. Aan het einde van 2022 werd het netwerk afgeschakeld en is het voor klanten van het mobiele netwerk alleen nog mogelijk om 4G of 5G te gebruiken.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Dat betekent ook meteen dat de providers hard bezig zijn met de ontwikkelingen van 5G. Het is steeds gebruikelijker geworden om de nieuwste technologie te gebruiken. De providers zijn er ook hard mee bezig om landelijk dekkend te zijn. Toch betekent dat niet dat klanten met een 5G-abonnement op gebied van snelheid er hard op vooruit gaan. Doordat de 3,5 GHz band nog steeds niet is geveild, kan het netwerk niet volledig landelijk dekkend worden uitgerold en blijven de snelheden achter.

5G nog niet helemaal uitgerold

Er is een belangrijke reden waarom 5G nog niet landelijk dekkend is en waarom de snelheden achterblijven. Er wordt voor een snellere band gebruikgemaakt van het 3,5 GHz-netwerk. Dat netwerk bleef langer dan verwacht nodig voor de landelijke inlichtingendiensten om af te luisteren. De bedoeling was dat de band al in 2020 werd geveild, maar dat gebeurde maar niet. Inmiddels heeft de huidige minister toegezegd voor het einde van het jaar de band alsnog te veilen.

Daarmee heeft 5G straks een behoorlijke potentie. Dat komt onder meer doordat steeds meer smartphones de modernste 5G-technieken ondersteunen. Apple heeft een paar jaar geleden met zijn iPhone al flink ingezet op het omarmen van 5G. In de keynote werd het woord zelfs meer dan 100 keer gebruikt. Het was dus wel duidelijk hoe Apple de toekomst voor zich ziet. In Amerika zijn er wel al meer 5G-banden beschikbaar en daardoor is het mogelijk gebruik te maken van technieken als ultraWave. Daarbij zijn snelheden tot over een Gbit niet vreemd. In Nederland is dat nog niet het geval. We blijven door de stilstand van technologie als gevolg van het nog niet veilen van de juiste frequenties steken op zo’n 300 Mbps. Maar daar komt dus mogelijk binnenkort verandering in.

Daarmee zal de mobiele snelheid als je gebruikmaakt van 5G bij de beste telefoonabonnementen uiteindelijk uitkomen op ongeveer dezelfde snelheden als wanneer je het snelste pakket aan glasvezelinternet bij een provider afsluit.

Mobiel bellen met een telefoonabonnement steeds populairder

Steeds meer mensen kiezen ervoor om mobiel te bellen, uiteraard via een telefoonabonnement. Er is steeds minder animo voor het gebruik van vaste telefonie. Uit de cijfers van de ACM over vorig jaar blijkt dat in het eerste kwartaal van 2022 het aantal vaste aansluitingen daalde naar 6,01 miljoen aansluitingen. Veel meer consumenten kiezen ervoor om gebruik te maken van mobiele telefonie.

In hetzelfde kwartaal waren er namelijk 23,9 miljoen aansluitingen. Dat betekent dat er meer aansluitingen actief zijn dan dat er inwoners in Nederland wonen. Dat komt vooral doordat bijvoorbeeld ook bedrijven en zzp’ers kiezen voor een extra mobiel telefoonnummer. Het aantal minuten dat er gebeld werd, daalde met 8 procent naar 11,4 miljard belminuten. Consumenten maken ook steeds minder gebruik van functies als sms. In het eerste kwartaal van 2022 werden er nog 609 miljoen sms’jes gestuurd.

Marktaandeel

Qua marktaandeel blijven KPN en T-Mobile de grootste providers. Beide providers hebben ieder een aandeel van zo’n 25 tot 30 procent van de telefoniemarkt. VodafoneZiggo heeft een aandeel van tussen de 20 en 25 procent. Daarna volgen alle kleinere providers, die samen goed zijn voor een aandeel van zo’n 25 procent.

Deze kleine providers worden Mobiele Virtuele Netwerk Operators (MVNO’s) genoemd. Dat betekent dat deze providers gebruikmaken van het netwerk van een grotere provider, zoals bijvoorbeeld KPN, T-Mobile, Vodafone of Tele2. De kleinere providers blijven qua marktaandeel achter en zijn bovendien ook vaak veel later met omarmen van nieuwe technologie zoals 5G of Dualsim.

Gebruik van Dualsim

Eén van de nieuwere ontwikkelingen op de markt is het gebruik van dualsim. Momenteel bieden providers als KPN en T-Mobile het gebruik van dualsim al aan. Dat betekent dat het mogelijk is om één simkaart twee keer te gebruiken. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je virtuele simkaart aan je iPhone toe te voegen, maar deze ook te gebruiken op je Apple Watch. Voor het dubbel gebruik van één simkaart vragen de providers nog wel een toeslag.

De toeslag voor het gebruik van dualsim op deze manier ligt op ongeveer 5 euro bovenop de kosten van een maandelijks telefoon abonnement. Het gebruik van deze technologie heeft als voordeel dat het niet nodig is om nog meer mobiele telefoonnummers uit te geven. Je blijft met hetzelfde telefoonnummer bereikbaar op je smartphone en smartwatch. Op die manier is het mogelijk om zelfstandig een verbinding te maken via het netwerk. Daardoor kun je als gebruiker je smartphone thuislaten, terwijl je alle functionaliteit hebt op je smartwatch. Er zijn dan ook steeds meer klanten die gebruikmaken van deze optie. Je kunt er overigens ook voor kiezen om een weekje zonder smartphone, tv, tablet of smartwatch door te brengen. Onze verslaggever zocht uit welke effecten dat heeft.

4G internet voor thuis

Er zijn nog steeds veel klanten die niet de beschikking hebben over een stabiele en snelle internetverbinding. Vooral op het platteland kan het lastig zijn om aan een goede internetverbinding te komen. De providers noemen deze gebieden de ‘buitengebieden’. Om te zorgen dat Nederlandse consumenten altijd gebruik kunnen maken van internet, hebben de providers de afgelopen jaren meer ingezet op het gebruik van 4G voor thuis. Dat betekent dat het mogelijk is om via een simkaart een verbinding op te zetten met het internet. De computers kunnen dan inloggen op de zogenaamde simkaart-router en op die manier verbinding maken met het internet.
De inzet van 4G internet voor thuis is, is dat ook klanten in de buitengebieden gewoon gebruik kunnen maken van het internet. Doorgaans is het niet toegestaan om je mobiele internetverbinding zomaar als vaste verbinding te gebruiken. Veel providers wijzen dan op de Algemene Voorwaarden. Daarin staat vaak vermeld dat dit niet is toegestaan. Om te voorkomen dat klanten zonder internet komen te zitten, bieden steeds meer providers zoals T-Mobile en KPN dergelijke producten aan.