Spring naar de content
bron: pexels

De verschillende spaarvormen op een rijtje

In Nederland houden we van sparen en we doen dit dan ook het liefst op een moderne manier: gewoon online. Online spaarrekeningen zijn gemakkelijk aan te vragen en te beheren (via een laptop of gewoon via een handige app) en ze kosten vaak niets. Beheer is tegenwoordig heel eenvoudig via je computer of met een mobiele app. Goed om te weten is ook dat online spaarrekeningen vaak een hogere rente bieden dan de traditionele banken. En het geld is net zo veilig! We zetten graag alle verschillende spaarvormen voor je op een rijtje, zodat jij kunt zien wat voor jou de beste spaarrekening voor 2023 is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Sparen zonder voorwaarden

Als je kiest voor ‘sparen zonder voorwaarden’, kun je te allen tijde en onbeperkt geld storten of opnemen, zonder extra kosten. Er is ook geen verplichting om regelmatig geld over te maken. De rente is over het algemeen lager dan bij spaarvormen met beperkende voorwaarden of depositosparen. Bovendien kan de rente variabel zijn en dalen. Daartegenover staat echter flexibiliteit.

Als je spaargeld sterk fluctueert of als je verwacht op korte termijn geld nodig te hebben, is sparen zonder voorwaarden ideaal. Bovendien kun je eenvoudig je geld overzetten naar een andere spaarrekening, als je niet tevreden bent met de rente op je huidige spaarrekening.

Sparen met voorwaarden

Je ontvangt een hogere rente, maar moet wel aan één of meerdere voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden kunnen sterk variëren per spaarrekening. Soms wordt er een minimuminleg vereist. Of je wordt beloond als je gedurende een kwartaal geen spaargeld opneemt (kwartaalsparen). Het kan ook zijn dat je een betaalrekening bij dezelfde bank moet hebben. 

Het voordeel van sparen met voorwaarden is dat je bijna altijd een betere rentevergoeding ontvangt dan bij sparen zonder voorwaarden. Het belangrijkste nadeel is dat je minder flexibiliteit hebt met betrekking tot je spaargeld. Als je je niet aan de voorwaarden houdt, kan de rente vaak plotseling lager worden, soms zelfs lager dan bij vrij sparen. Dit kan echter ook een goede motivatie zijn om toch door te blijven sparen.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Depositosparen

Depositosparen is ideaal als je je spaargeld voor langere tijd kunt missen. Je krijgt een vaste spaarrente die niet daalt of stijgt, en over het algemeen is de rente hoger dan bij een normale spaarrekening.

Je spaargeld op een depositorekening is doorgaans beschermd tot 100.000 euro, maar houd rekening met mogelijke veranderingen in de wetgeving. Let ook op bij spaarbanken uit niet-eurolanden, omdat je spaargeld mogelijk in een vreemde valuta wordt uitbetaald.

De voordelen van depositosparen zijn de hogere rente en de zekerheid van een vaste rente gedurende de afgesproken spaartermijn.

Tussentijds geld opnemen is over het algemeen niet mogelijk en kan gepaard gaan met hoge kosten. Er zijn uitzonderingen bij overlijden, werkloosheid en emigratie, maar controleer altijd de voorwaarden. Je kunt er op deze website meer over lezen.

Jeugdsparen

Als ouder kun je gratis een online spaarrekening openen voor je minderjarige kind, maar het beheer blijft onder jouw toezicht tot het kind 18 jaar wordt.

Voordelen van een kinderspaarrekening zijn onder andere dat het kind leert omgaan met geld en internetbankieren, en dat je kunt sparen voor bijvoorbeeld studie of rijbewijs. De rente is doorgaans relatief hoog.

Fiscaal gezien wordt een kinderspaarrekening beschouwd als een spaarrekening van de ouders, dus er is geen direct fiscaal voordeel. Op termijn kan er wel belastingvoordeel ontstaan, en je kunt belastingvrij schenken aan je kind.

Nadelen zijn het gebrek aan fiscaal voordeel en de wettelijke verantwoordelijkheid als ouder, waardoor het verschil met een eigen spaarrekening klein is.

Zakelijk sparen

Zakelijk sparen is geschikt voor kleine bedrijven en valt onder het depositogarantiestelsel. De rente is doorgaans lager dan bij particuliere spaarrekeningen. Je kunt ook kiezen voor een depositospaarrekening met een hogere rente.

Als klein bedrijf betaal je geen vermogensbelasting over je spaargeld, maar let op dat de Belastingdienst het niet als onnodige liquiditeit beschouwt.

Je spaargeld is veilig tot 100.000 euro per jaar, maar dit geldt alleen voor kleine ondernemingen.

Voordelen zijn onder andere het gebruik van spaargeld als buffer voor je bedrijf en belastingbetaling alleen over ontvangen rente. Een zakelijke spaarrekening helpt ook bij het scheiden van persoonlijk en zakelijk spaargeld.

Nadelen zijn de lage rente en beperkte productaanbod van banken vanwege de lage rentestand.