Spring naar de content
bron: anp

Mark de Welgemutste Wegkijker

Jan Kuitenbrouwer over het vertrek van Mark Rutte. 'Rutte is het bewijs dat wanneer een politicus al zijn energie richt op het overleven in de media, hij nergens anders meer aan toe komt. Politiek en bestuur, badwater en kind. Zijn enige prestatie is de duur van zijn ambtstermijn.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Kuitenbrouwer

De grote vraag waarop we in november het antwoord gaan zien is: hoe groot was de Mark-bonus nu ongeveer? Hoeveel stemmen kreeg Mark Rutte meer dan een andere VVD-lijsttrekker zou hebben gekregen? Het is onweetbaar, maar een indruk krijgen we binnenkort wel. Als de VVD erin slaagt, geholpen door Geert Wilders en Thierry Baudet, om immigratie tot hoofdthema van de verkiezingen te maken, een thema dat voor Rutte's opvolger Dilan Yesilgöz geen geheimen kent, hoe groot zal dan het verschil met Rutte zijn?

Zoals veel linkse kiezers heb ik mijzelf de afgelopen jaren op de been gehouden met het idee dat het succes van de VVD vooral aan Rutte is toe te schrijven en dat als dit unieke politieke wonderkind van het toneel verdwijnt, die partij zal terugkrimpen naar het bescheiden formaat dat zij altijd gehad heeft. Anderzijds, in die vijftien jaar heeft Rutte veel jonge kiezers naar de VVD getrokken. Als stemmen op de VVD inmiddels een soort default is geworden, je stemt op die grote middenpartij die altijd de premier levert, heb je goede kans dat ook Rutte's opvolger daarvan profiteert. Dan eindigt het tijdperk Rutte, maar niet het tijdperk VVD.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap