Spring naar de content
bron: anp

Wie het laatst lacht, lacht het best: de ultieme wraak van Mark Rutte op Sigrid Kaag

Sigrid Kaag reageerde verbijsterd en woedend op de nominatie van Wopke Hoekstra als Eurocommissaris: volgens haar had D66 had het meeste recht op een plaatsvervanger van Timmermans, en bovendien had het regentenclubje genoeg klimaatexperts in huis. Kaag zag de wraak van Rutte dus totaal niet aankomen, schrijft Arthur van Amerongen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Arthur van Amerongen

Mijn talloze preken over Kaag werden altijd bijzonder goed gelezen. Reeds vanaf het begin waarschuwde ik voor deze dea ex machina uit de koker van Frans van Drimmelen. Vrijwel alle vaderlandse media bejubelden de komst van de gedoodverfde premier, net zoals ze dat nu doen bij Frans Timmermans, die niets meer en niets minder is dan Kaag met een baard. Het was Ingrid van Engelshoven die in opdracht van Van Drimmelen – zij was jarenlang partner bij Dröge & Van Drimmelen, het lobbykantoor van D66 –  naar Beiroet vloog om Kaag te ronselen. Van Engelshoven was toen nog wethouder in Den Haag en die stad moest voor de kosten van het D66-ronselreisje opdraaien. 

Groep de Mos / Ouderen Partij stelde schriftelijke vragen.

D66-wethouder Ingrid van Engelshoven maakte een ‘dienstreis’ naar Libanon. De gemeente Den Haag betaalde dit. Maar: ze was daar in opdracht van haar zakenpartner Frans van Drimmelen om Kaag te paaien voor het ‘premierschap’. Hoe zit dat precies?

Wethouder Ingrid van Engelshoven (D66) gaat in februari nog even op ‘dienstreis’ naar Libanon voordat ze in maart vertrekt naar de Tweede Kamer. “Ik zeg het niet snel, maar dit is toch wel van een overbodigheid met een hoofdletter O,” oordeelt Lex Kraft van Ermel van Groep de Mos / Ouderen Partij. “Waar is dat nou weer goed voor? Wat moet deze vertrekkende wethouder de belastingbetaler nog kosten?” De wethouder is van 2 t/m 8 februari in Libanon, blijkt uit de planning van de gemeente. Een maand later zijn de verkiezingen, waar ze nu al 24/7 mee bezig is en vertrekt ze naar de Tweede Kamer voor D66. Kraft van Ermel: “Het lijkt wel alsof ze nog even haar positie als wethouder uitbuit. Dit is te gek voor woorden; ze is over zes weken geen wethouder meer. Wat ons betreft stapt deze campagne voerende D66-ster vandaag nog op!” 

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Kies een abonnement

Allemaal best schandalig natuurlijk, en nooit opgepikt door de landelijke media. Kaag was door ‘den Drimmel’ immers gelanceerd als de eerste vrouwelijke premier en gedegen onderzoeksjournalistiek naar de achtergrond van haar komst zou het mediafeestje kunnen bederven.  

Overigens heb ik nooit een hekel gehad aan de mens Kaag, en ook niet aan de vrouwmens Kaag. We hebben dezelfde studie-achtergrond en ik heb haar zelfs een openlijke liefdesverklaring gestuurd. 

Kaag is het slachtoffer geworden van Van Drimmelen en de Magere Mannetjes. Ze had geen idee hoe de politiek in Nederland werkte, had een eeuwigheid niet meer in het land gewoond en kreeg alleen maar te horen van de claque om haar heen: jij gaat premier worden, Sieg.

“Sigrid, wat was er gebeurd als we elkaar in de jaren tachtig waren tegengekomen op het dakterras van het Nijl-Hilton, in zo’n zwoele broeierige Caireense nacht. Ik was in de kracht van mijn leven, een jonge God, jij was een jonge blom, en misschien hadden we dan wel twee weken naakt gezwommen in de Rode Zee en gedanst met de bedoeïenen in Sharm Al Sheik en jointjes gerookt en blindmakende whisky gedronken van het merk Black Table.’ Dan grijp ik haar hand en zeg met een bijna gebroken stem: Ik kreeg weer eens te horen dat ik een hekel aan sterke vrouwen heb en dat slaat natuurlijk als een tang op een varken. Ik ben altijd dol geweest op Ien Dales, Elizabeth Schmitz, Irene Vorrink, Els Borst en zo kan ik nog wel even doorgaan. Bovendien was ik getrouwd met Edith Mastenbroek van de PvdA (dat haar herinnering tot een zegen mag zijn) en dat was een onversaagde tankgirl. Martin Bril schreef zelfs in zijn Volkskrant-column dat Edith de eerste vrouwelijke premier van Nederland zou worden. Helaas. Maar nu word jij dat, en ik ga je helpen met Twitteren.”

Kaag is het slachtoffer geworden van Van Drimmelen en de Magere Mannetjes. Ze had geen idee hoe de politiek in Nederland werkte, had een eeuwigheid niet meer in het land gewoond en kreeg alleen maar te horen van de claque om haar heen: jij gaat premier worden, Sieg. Het ging Van Drimmelen uiteraard niet om de persoon Kaag, maar om nog meer machtsuitbreiding van lobbykantoor Van Drimmelen in Den Haag. 

Precies tijdens Pechtold’s bouwfraude in Leiden dook Frans van Drimmelen op, die toen penningmeester van D66 was. In het kennelijk door niemand ooit gelezen Langs de afgrond: Tien turbulente jaren in de geschiedenis van D66 van Menno van der Land, staat: “Omdat Pechtold weinig interesse heeft voor het besturen van de partij, is niet hij, maar penningmeester Frans van Drimmelen, degene die de dagelijkse bestuursaangelegenheden voor zijn rekening neemt. Pechtold: ‘Ik was het gezicht dat de partij op congressen moest verkopen en die de relaties tussen bewindslieden en de fractievoorzitter in de gaten hield. Maar niet veel meer. Frans deed verder alles’.”

Frans van Drimmelen pakte dus toen al de absolute macht bij D66, voerde de kadaverdiscipline in en verzorgde eigenhandig en op zijn bekende wijze – het zogeheten drimmelen – de ballotage van aanstormend vrouwelijk talent. 

Kaag’s verblijf in Den Haag werd een treinramp in slow motion, een aaneenrijging van blunders. Teveel om op te noemen. Het is best bizar dat ze het voorspelde verlies van zeventien zetels – als het niet meer wordt bij de komende verkiezingen – zichzelf niet aanrekent, maar de kiezer. De kiezer heeft het fout. 

Met precies dezelfde naïviteit dacht ze dat ze Frans Timmermans kon opvolgen als Eurocommissaris. Maar ze had buiten Mark ‘Machiavelli’ Rutte gerekend, de beroepspoliticus. Rutte was de dolkstoot in zijn rug door de Magere Mannetjes, die er toe leidde dat hij tot verrassing van vriend en vijand zijn aftreden aankondigde, niet vergeten. 

Kaag reageerde verbijsterd en woedend op de nominatie van Hoekstra: volgens haar had D66 had het meeste recht op een plaatsvervanger van Timmermans, en bovendien had het regentenclubje genoeg klimaatexperts in huis. Kaag zag de wraak van Rutte dus totaal niet aankomen, al spreekt deze foto van het kabinet, vorige week genomen in het Catshuis, boekdelen. 

Wopke Hoekstra zal het nog lastig krijgen tijdens zijn sollicitatiegesprek in Brussel, maar Rutte zal er voor zorgen dat zijn kandidaat het wordt. 

Het is precies wat Philip van Tijn schrijft in EW

“Wopke Hoekstra maakt een behoorlijke kans om Eurocommissaris te worden. Op dit moment is hij niet meer dan de door Nederland voorgedragen kandidaat. Eerst moet voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen hem nog keuren en dan het Europees Parlement. Dat eerste zit wel goed, want onze Mark is wereldkampioen vóórkoken, Wopke is partijgenoot van Ursula en de laatste heeft, wordt gefluisterd, laten weten dat een vrouwelijke kandidaat geen voorkeur heeft. Von der Leyen, die als moeder van zeven kinderen een glanzende carrière, met verschillende ministerschappen had en heeft, hoeft geen lippendienst aan diversiteit te tonen en ik denk – eerlijk gezegd – dat ze Mark in vertrouwen heeft toegefluisterd dat ze 13 vrouwen van de 27 EU-commissarissen wel genoeg vindt.”

Ik ben ervan overtuigd dat Kaag na deze vernedering Nederland verlaat en ergens bij de Verenigde Naties opduikt. 

Wopke Hoekstra zal het nog lastig krijgen tijdens zijn sollicitatiegesprek in Brussel, maar Rutte zal er voor zorgen dat zijn kandidaat het wordt. 

Ik begon de preek met D66-dinosaurus Ingrid van Engelshoven, die vreemd genoeg geruisloos van het podium verdween, zonder bloemen en zonder fanfare. Ze was partijvoorzitter en minister en partner van Frans van Drimmelen. Je zou bijna denken dat ze een zwijgcontract heeft moeten ondertekenen bij D66 want als er iemand op de hoogte was van de borrelende beerput bij de partij, was het Van Engelshoven. De banencarrousel van D66 rammelt aan alle kanten, de peerden zijn versleten en het zooitje dondert gegarandeerd in elkaar na 22 november. Maar gelukkig mocht Ingrid net even meehobbelen in de sleetse banencarrousel want per 1 september treedt ze toe tot de Raad van Commissarissen van Parkstad Limburg Theaters. Eind goed, al goed. Ik heb nog wel een waarschuwing voor alle echtgenotes in Heerlen alias Sjpassemig: hou uw kerels binnen tijdens Vastelaovend. En zeg niet dat ik jullie niet gewaarschuwd heb. Her reputation in The Hague preceded her. Alaaf!

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word lid, al vanaf €5 per maand.