Spring naar de content
bron: keke keukelaar

Ken uw verleden

In Nirwana van Tommy Wieringa onderzoekt kunstenaar Hugo het leven van zijn grootvader, de welgestelde ondernemer Willem Adema, die tijdens de oorlog heulde met de nazi’s. Ook Hugo zelf wordt onder de loep genomen. Het levert een rijkgeschakeerde geschiedenis op.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Thomas van den Bergh

Kijk je naar voren of kijk je achterom, ben je gericht op de toekomst of op het verleden? Als schrijver heeft Tommy Wieringa altijd blijk gegeven van een breed perspectief, zowel geografisch als in tijd. In zijn NRC-columns en aan late night-tafels trok hij graag parallellen tussen hedendaagse verschijnselen en de geschiedenis. Met name het gedachtegoed van T. Baudet en verwante rechts-populisten nam hij geregeld onder vuur door het te vergelijken met het vooroorlogse fascisme.

In zijn nieuwe, uitmuntende roman Nirwana voert Wieringa een kunstenaar ten tonele die doordrongen is van het belang je eigen verleden te kennen. “Stel je voor,” zegt hij, “een wereld met alleen maar jongeren, nergens een rimpel of een grijze haar te bekennen. Geen ervaring en geen verleden, alleen maar het eeuwige heden van de jeugd, als in een kuikenfabriek of zo. Weeskinderen van de tijd. Niemand die je vertelt hoe het vroeger was, wat er van je verwacht wordt, hoe je je hoort te gedragen. Geen tradities en geen conventies. Het woord ‘leraar’ heeft geen betekenis meer. Een vormloze, ahistorische wereld.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap