Spring naar de content
bron: anp

Wijsheid achteraf

De komende verkiezingscampagne zou ook moeten gaan over geopolitiek en buitenlands beleid. Als oud-minister van Buitenlandse Zaken ten tijde van de Russische invasie in de Krim heeft vooral de huidige lijsttrekker van GroenLinks-PvdA wat uit te leggen: ‘Meneer Timmermans, waar was u in 2014?’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frans van Deijl

Uitzichtloos

Was het Westen te laf in 2014 toen Rusland de Krim binnenviel? Er zijn mensen die dat vinden, zoals Dalia Grybauskaite, oud-president van Litouwen, geciteerd in een reconstructie die NRC deze zomer maakte: “We waren soft, we zochten vrede met de agressor.” Afschrikking in 2014 had volgens haar de inval in 2022 voorkomen. “Als beide zijden destijds hadden laten zien dat ze bereid waren oorlog te voeren, was de oorlog in 2022 niet uitgebroken.” Nu betaalt het Westen ‘de prijs van lafheid’. 

In hetzelfde stuk komt ook Bob Deen aan het woord (nu Clingendael, van 2007 tot 2020 voor de OVSE werkzaam in het huidige conflictgebied). “Was de Navo in 2014 begonnen met bewapening van Oekraïne, dan was de situatie in 2022 veel minder ernstig geweest.” 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap