Spring naar de content
bron: anp

Zolang Israël de fundamentele rechten van de Palestijnse bevolking blijft schenden, verdient het onze steun niet 

Ilja Leonard Pfeijffer schrijft met grote tegenzin over de oorlog tussen Israël en Hamas. 'Wat het moeilijk maakt om hierover te schrijven, is dat de meningen zijn voorgeschreven. Het is verplicht om het misdadige, racistische apartheidsregime van een expansieve staat, die meermaals is veroordeeld voor schendingen van de mensenrechten, het recht te gunnen op zelfverdediging.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Ilja Leonard Pfeijffer

Ik schrijf deze column met grote tegenzin. Hoewel ik na iedere willekeurige column een gezonde hoeveelheid onaangename berichten mag ontvangen in de inbox van mijn e-mail, weet ik uit ervaring dat er twee onderwerpen zijn die garant staan voor grote hoeveelheden haatmail: pedofilie en Israël, waarmee ik uiteraard geenszins wil suggereren dat die iets met elkaar te maken zouden hebben, begrijp mij niet verkeerd. En hoewel niets mij in theorie verhindert om vandaag te schrijven over een gezellig en onschuldig onderwerp, zoals het besluit van de Tweede Kamer om het recht op begrijpelijke taal wettelijk te verankeren, kan ik er na de gebeurtenissen van de afgelopen dagen, op straffe van terechte beschuldigingen van irrelevantie en lafheid, onmogelijk omheen om het conflict tussen Israël en Palestina ter sprake te brengen. 

Wat het moeilijk maakt om hierover te schrijven, is dat de meningen zijn voorgeschreven. Het is verplicht om het misdadige, racistische apartheidsregime van een expansieve staat, die meermaals is veroordeeld voor schendingen van de mensenrechten, het recht te gunnen op zelfverdediging. Dat dit zogenaamde recht op zelfverdediging in juridisch opzicht problematisch is, aangezien Palestina niet als zelfstandige staat wordt erkend door de landen die dat recht op zelfverdediging aanvoeren en aangezien een beroep op het recht op zelfverdediging een ontkenning impliceert van het feit dat de Gazastrook door Israël bezet wordt, is onwelkome scherpslijperij. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap