Spring naar de content
bron: anp

Extreemrechtse regeringspartijen zoals de VVD spelen een cynisch spel met migranten

Wij zouden in onze naïviteit kunnen denken dat extreemrechtse regeringspartijen (zoals VVD en Fratelli d'Italia) zich zouden willen inspannen om de overlast van overvolle asielzoekerscentra aan te pakken, maar dat zou een domme fout zijn, schrijft Ilja Leonard Pfeijffer. "Ze laten het met opzet escaleren om vervolgens triomfantelijk te kunnen zeggen dat ze altijd al hadden gezegd dat die zwarte mensen een gigantisch probleem vormen voor de hardwerkende burgers."

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ilja Leonard Pfeijffer

Giorgia Meloni, de eerste Italiaanse premier sinds Benito Mussolini die voortkomt uit de fascistische beweging, heeft Europa, Italië en zelfs haar eigen ministers verrast door een asielakkoord te sluiten met Albanië. Toen zij de afgelopen zomer op vakantie was in Puglia, is zij een dagje overgestoken naar Albanië om haar collega Edi Rama te ontmoeten. Hoogstwaarschijnlijk is het plan daar bekokstoofd. Deze week was de Albanese premier in Rome en werd de overeenkomst beklonken. Het idee is dat bootvluchtelingen die door de Italiaanse kustwacht worden opgepikt, niet langer naar Lampedusa of Sicilië worden gebracht, maar naar Albanië, alwaar hun asielaanvraag door de Italiaanse autoriteiten zal worden behandeld. 

Meloni presenteerde haar akkoord als de oplossing van het migratievraagstuk, maar het is met raadsels omgeven. Onduidelijk is welke status de Italiaanse kampen op Albanese bodem zullen krijgen. Ze zullen waarschijnlijk beschouwd worden als een soort militaire bases op vreemde bodem. De Albanese autoriteiten zullen verantwoordelijk zijn voor de ordehandhaving en de veiligheid, maar afgewezen asielzoekers zullen door Italië worden gerepatrieerd, hoewel Italië nu al de grootste moeite heeft om afgewezen asielzoekers van het eigen grondgebied uit te zetten. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap