Spring naar de content
bron: anp

Martin Koolhoven: ‘Goede funk voelt als goed eten’

Martin Koolhoven (54) is filmregisseur en scenarioschrijver. Voor het VPRO-programma Koolhoven presenteert begeleidde hij zes talentvolle filmmakers bij het maken van een speelfilm. De films zijn vanaf zaterdag 3 februari te zien op NPO 3. Koolhovens grote liefdes zijn muziek en film. Wat raadt hij aan?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Mirjam Eeken

Boeken

“Ik ben op dit moment bezig in De engelenmaker van Stefan Brijs. Dat heb ik al gelezen, maar ik ben bezig met de verfilming, dus dat lees ik keer op keer. Mijn producent Els Vandevorst was al meer dan tien jaar geleden bezig met een verfilming, maar die is nooit van de grond gekomen. Destijds had ik wel scenarioversies gelezen, maar nooit het boek. Twee jaar geleden zei ze tegen mij: ‘Moet je niet een keer dat boek lezen?’ Dat ben ik gaan doen, werd verliefd en ik wist direct hoe het verfilmd moest worden. Toen zijn we achter de rechten aan gegaan. En terwijl Els nu met de financiering voor mijn volgende film bezig is, werk ik tegelijkertijd aan het scenario van De engelenmaker. Dat vind ik wel lastig, switchen tussen twee films, zelfs als ze in een heel andere fase zitten.

“Ik ben niet zo’n lezer meer. De dichtkunst heeft me zelfs nooit kunnen bekoren; die spier is bij mij gewoon niet ontwikkeld. Vroeger las ik vaker romans, maar dat is langzamerhand steeds minder geworden. De laatste keer dat ik voor de lol iets heb gelezen kan ik me niet herinneren. Er zit toch altijd in mijn achterhoofd: kan ik er iets mee voor werk? Daarom lees ik nu ook Batavia van Peter FitzSimons. Mijn favoriete boek ooit is In the Rogue Blood van James Carlos Blake. Daar zit een soort avontuurlijkheid en tegelijkertijd rauwheid in die mij raakt.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap