Spring naar de content

Vertrouw op dokter TikTok

Een dieet van alleen rundvlees als panacee of klei eten om je darmen te zuiveren – influencers op sociale media geven de wonderlijkste gezondheidsadviezen. Die zijn soms riskant en kosten huisartsen extra tijd, bijvoorbeeld om uit te leggen dat het echt niet gezond is om louter avocado’s te eten. ‘Als iemand niet bereid is de feitelijke orde te aanvaarden, ben je snel uitgepraat.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Renate van der Zee

“Het meisje was acht jaar en er moest een kies worden getrokken, maar de moeder wilde niet dat ze een plaatselijke verdoving kreeg. Want, zo beweerde ze, dat was gif waar haar dochter chronische-vermoeidheidssyndroom – CVS – van kon krijgen. Het kind moest het trekken van die kies maar met een ontspanningsoefening en een geurkaarsje ondergaan.” 

Aan het woord is Catherine de Jong, die als anesthesioloog bij kindertandartspraktijken werkt en daar soms ouders treft met vreemde ideeën over wat wél en niet gezond zou zijn voor hun kind. Volgens De Jong, die ook secretaris is van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, zijn deze ouders beïnvloed door influencers die op social media onzinnige medische adviezen geven. “Er is een overdaad aan desinformatie op internet en goede informatie is voor mensen vaak moeilijk te vinden,” zegt ze. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap