Spring naar de content
bron: andreas terlaak

Rutger Bregman: ‘Deugen is niet genoeg, je moet wel wat gaan doen’

Volgens schrijver en historicus Rutger Bregman (35) is de grootste verspilling van deze tijd die van talent. Miljoenen ambitieuze mensen zitten vast in bullshit jobs of bedenken slimme strategieën voor schadelijke bedrijven. Zijn tegengif: morele ambitie. ‘Een kleine groep van toegewijde burgers kan gigantisch veel invloed uitoefenen.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nathalie Huigsloot

Na het internationale succes met De meeste mensen deugen begon Rutger Bregman (35) aan een nieuw boek. Ik ben nou al tien jaar stukjes aan het tikken en boeken aan het schrijven, dacht hij, maar zet dat nou enige zoden aan de dijk? Het ongemak begon steeds meer te knagen.

“In eerste instantie zat ik een beetje op de navelstaarderige toer,” vertelt de 35-jarige Bregman, wiens boek Morele ambitie op 19 maart uitkomt. “Ik moet mijn geld weggeven, dacht ik, en ik moet veganist worden. Dat ben ik ook wel gaan doen, maar op een gegeven moment dacht ik: dat is niet heel ambitieus gedacht. Als je echt het verschil wil maken, dan moet je een organisatie bouwen, moet je een wet veranderen, moet je een beweging op gang brengen.” 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap