Spring naar de content
bron: anp

Mannenoverschot leidt tot conservatisme

Een scheve verdeling tussen mannen en vrouwen in een samenleving heeft grote gevolgen. In landen met veel vrouwen kan de vrouwenemancipatie tot bloei komen. Zijn de mannen in de meerderheid, dan groeit juist de voorkeur voor een sterke leider.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Mark van Vugt

Politieke leiders met autoritaire neigingen komen regelmatig bovendrijven. Ook in democratische landen neemt de populariteit van de sterke-man-leider toe; denk aan onze eigen polder-eindbaas, Geert Wilders. Tegelijkertijd zijn er op veel plekken in de wereld onevenwichtige sekseratio’s, dat wil zeggen, scheve verdelingen tussen het aantal mannen en vrouwen van huwbare leeftijd (25-49 jaar). 

Volgens de meest recente cijfers van de CIA, die dit kennelijk belangrijk genoeg vindt om bij te houden, is er in India een mannenoverschot: per 100 vrouwen zijn er 110 mannen (wat een sekseratio oplevert van 1,1). Rusland kent een tegenovergestelde trend: per 100 vrouwen zijn er 96 mannen (sekseratio 0,96). Door de oorlog in Oekraïne neemt daar het vrouwenoverschot fors toe, want er zijn naar schatting al 120.000 Russische soldaten omgekomen. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap