Spring naar de content
bron: anp

Dartsgate: inclusie is alleen voor mannen, wetenschap is een mening

Er komt steeds meer verzet tegen de deelname van transvrouwen aan de vrouwensport, constateert Jan Kuitenbrouwer. Twee deelneemsters stapten uit de nationale vrouwenploeg darts, vooraanstaande sportmedici tekenen protest aan en noemen het 'unfair'. En de transbeweging laat haar rechtse gezicht zien: 'Meningen zijn feiten en vrouwtjes moeten hun mond houden.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Kuitenbrouwer

We moeten het toch weer even hebben over transvrouwen in de vrouwensport. Er gaat geen seizoen voorbij of de kwestie is in het nieuws. Deze week: in het Scandinavian Journal for Medicine & Science in Sports verscheen een artikel van 26 sportmedici waarin betoogd wordt dat de huidige richtlijnen inzake transvrouwen in de vrouwensport in strijd zijn met beginselen van fairness. En: twee Nederlandse dartsters, Anca Zijlstra en Aileen de Graaf, zijn uit de nationale ploeg gestapt omdat daar nu ook een transvrouw in is opgenomen, Noa-Lynn van Leuven.

Je zou kunnen denken dat hier verzet gepleegd wordt tegen een onontkoombare nieuwe norm, maar het is eerder andersom. Het blijkt uit alle peilingen: vrouwensport openstellen voor geboren mannen, transvrouwen op vrouwenvleugels in de gevangenis, de afschaffing seksonderscheid bij openbare toiletten, om drie zaken te noemen waar de genderbeweging zich sterk voor maakt: het grote publiek heeft er absoluut geen oren naar.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap