Spring naar de content

Elektrische auto verzekeren

Het aanschaffen van elektrische auto’s wordt steeds populairder. Dat blijkt uit de cijfers van RAI vereniging, BOVAG en RDC.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Vorig jaar waren 30,8% van alle nieuw geregistreerde auto’s elektrisch, bijna 7,5% meer dan de 23,5% elektrische auto’s in 2022. Bij het kiezen van een verzekering voor een elektrische auto zijn er een paar extra punten om in gedachten te houden. Elektrische auto’s zijn vaak milieuvriendelijker en hebben lagere terugkerende kosten dan benzineauto’s. Toch liggen de kosten van een autoverzekering voor een elektrische auto vaak hoger. In dit artikel leggen we je uit hoe je toch kunt besparen op een verzekering voor je elektrische auto die het beste past bij jouw wensen.

Kosten verzekering elektrische auto

Zoals eerder vermeld, is het verzekeren van een elektrische auto vaak duurder dan voor een benzineauto. Uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat je ruim 200 euro meer betaalt voor je autoverzekering bij een elektrische auto. Dit komt doordat elektrische auto’s vaak duurder in aanschaf zijn dan benzineauto’s. Ook zorgen de accu’s ervoor dat elektrische auto’s zwaarder zijn. Schade aan deze auto’s kost om deze redenen dan ook meer.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Waar op letten bij elektrische auto verzekeren?

Bij het verzekeren van je elektrische auto zijn er enkele specifieke zaken om rekening mee te houden:

  • Laadkabels: Controleer of deze meeverzekerd zijn, wat vaak het geval is bij een WA beperkt casco verzekering.
  • Accu: De accu, een kostbaar onderdeel van je elektrische auto, is meestal meeverzekerd als onderdeel van de cataloguswaarde bij nieuwe auto’s.
  • Nieuwwaarderegeling: Zorgt voor voldoende compensatie bij diefstal of total loss om een vergelijkbare auto aan te schaffen. Let wel goed op, het maximum bedrag is afhankelijk van je polis. 
  • Laadpaal: Diefstal of schade aan je laadpaal valt niet onder de autoverzekering, maar die kan je via je woonverzekering verzekeren.

Besparen op je elektrische auto verzekering

Ondanks dat de kosten voor elektrische auto’s hoger liggen dan bij benzineauto’s, kun je besparen door zorgvuldig je autoverzekering te vergelijken. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste autoverzekeraar zijn doorgaans flink. Ga je autoverzekering vergelijken en vind je direct de goedkoopste autoverzekering voor jouw elektrische auto.