Spring naar de content
bron: anp

Hoe kunnen we in onze democratie blijven geloven als de regering zelf willens en wetens haar eigen wetten overtreedt?

Minister Van der Wal heeft willens en wetens haar eigen wetten overtreden zodat Schiphol de stikstofregels kan omzeilen. 'In de app-groepjes van de boerenorganisaties gaat het er naar verluidt heftig aan toe. En geef ze eens ongelijk', schrijft Ilja Leonard Pfeijffer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ilja Leonard Pfeijffer

De Kamervragen zijn al gesteld, het debat staat al gepland voor na het reces en de verontwaardiging wordt door vrijwel alle politieke partijen gedeeld. Diegene die zich op de vlakte houden, omdat ze het eens zijn met het doel, zullen straks onder druk moeten toegeven dat het middel van geen kanten deugt, waarbij de woordvoerders, die elkaar besmetten met afgekloven jargon, zullen spreken over procedures ‘die niet de schoonheidsprijs verdienen’. Als ik een originele column over dit onderwerp wilde schrijven, zou ik derhalve gedwongen zijn te beargumenteren dat VVD-minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof briljante politiek heeft bedreven door ervoor te zorgen dat de luchthaven Schiphol de stikstofregels kan omzeilen, maar aan originaliteit is nu even geen behoefte.

Ik hoef de kwestie niet samen te vatten, maar ik doe het toch. Schiphol had jarenlang geen geldige natuurvergunning, waarmee de luchthaven de facto illegaal stikstof uitstootte. Dit werd een tijdje gedoogd, maar gedogen was geen oplossing. Als Schiphol geen natuurvergunning zou krijgen, zou het aantal vluchten en daarmee ook het aantal banen gehalveerd moeten worden. Het probleem hierbij was dat Schiphol niet in aanmerking kon komen voor een natuurvergunning omdat de luchthaven veel te veel stikstof uitstoot. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap