Spring naar de content

Cultuur opsnuiven in Dubrovnik, de stad van eeuwenoude muren

Dubrovnik is een van de meest betoverende steden aan de Adriatische Zee. Het is een ideale
bestemming voor een culturele reis.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Deze historische stad biedt een overvloed aan bezienswaardigheden en activiteiten die de rijke geschiedenis en cultuur van Kroatië weerspiegelen. Dit gaat van de imposante stadsmuren tot de sfeervolle oude stad. Dubrovnik is dan ook een plek waar het verleden op een indrukwekkende wijze tot leven komt.

Oude stad van Dubrovnik

Bij aankomst in Dubrovnik is een bezoek aan de oude stad – UNESCO-werelderfgoed (!) – een absolute must. De goed bewaarde middeleeuwse muren die de stad omringen, bieden een prachtig uitzicht over de rode daken en de glinsterende Adriatische Zee. Een wandeling over deze muren geeft een uniek perspectief op de stad en haar geschiedenis. Binnen de muren ligt een doolhof van smalle straatjes, geplaveid met kalkstenen die door de eeuwen heen gepolijst zijn door de voeten van duizenden bezoekers. Hier vind je charmante pleinen, historische kerken en natuurlijk ook paleizen. Denk bij dit laatste aan het Rector’s Palace, een paleis dat nu een museum is waar je meer kunt leren over de geschiedenis van deze stad.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Gezellig genieten en cultureel ontdekken

De Stradun, de 300 meter lange hoofdstaat van de oude stad, is een levendige plek vol met winkels, cafés en restaurants. Het is een plaats waar je de lokale sfeer letterlijk kunt proeven. Een bezoek aan de Onofrio-fontein en het Sponza-paleis, beide gelegen aan deze hoofdstraat, biedt inzicht in de architecturale pracht van Dubrovnik. Voor cultuurliefhebbers is een bezoek aan het Franciscanerklooster, met een van de oudste apotheken in Europa, een fascinerende ervaring. Kun je er maar geen genoeg van krijgen? Bezoek dan zeker ook het Dominicanerklooster, met een indrukwekkende kunstcollectie en het uiterlijk van een fort.

Meer dan alleen cultuur

De restaurants in de oude stad bieden een breed scala aan lokale en internationale gerechten, vaak met verse ingrediënten uit de regio. Probeer zeker de zeevruchten, die dagelijks vers worden aangevoerd uit de Adriatische Zee. En de lokale wijnen zijn ook het proberen waard.

Voor wie op zoek is naar meer avontuur, biedt Dubrovnik tal van mogelijkheden. Een kabelbaanrit naar de top van de berg Srđ – probeer dat maar eens uit te spreken – biedt een adembenemend uitzicht over de stad en de omliggende eilanden. Hier bevindt zich ook het Fort Imperial, een museum dat gewijd is aan de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog. Dit is de oorlog die in de jaren negentig zorgde voor de afscheiding van Joegoslavië. Het nabijgelegen eiland Lokrum is slechts een korte boottocht van de oude stad verwijderd. Het is een prachtig natuurreservaat waar je kunt wandelen, zwemmen en genieten van de rust en schoonheid die de natuur te bieden heeft. Je vindt er een botanische tuin, een koninklijk fort en een klein meer. 

Praktische informatie voor een trip naar Dubrovnik

Dubrovnik is goed bereikbaar vanuit Nederland en België. Vanuit Rotterdam The Hague Airport in Nederland of Charleroi in België kun je eenvoudig naar Dubrovnik vliegen. Vooral vanaf Charleroi zijn de vluchten, uitgevoerd door Ryanair, bijzonder betaalbaar. Vaak boek je al voor minder dan 90 euro een retourticket. De vluchtduur bedraagt ongeveer 2,5 uur. Voor Nederlandse reizigers die via Charleroi willen reizen, biedt Flibco.com een handige busdienst aan. Deze bussen bedienen, vanaf het Nederlandse Tilburg en Breda, via het Belgische Antwerpen Charleroi Airport. De bussen zijn comfortabel uitgerust, met onder meer USB-aansluitingen en gratis wifi. Je kunt ook tot wel vier stuks bagage meenemen, volledig inbegrepen in de ticketprijs.